Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Примитивни условия в областната болница в Ямбол: Пренасят пациент с мушама

11 септември 2020, 10:23 часа • 3100 прочитания

Скандално видео как санитари пренасят пациент с мушама събра стотици гневни коментари в социалните мрежи, съобщава Нова тв. Кадрите са от областната болница в Ямбол.

68-годишният пациент от клипа е бил в кома и за съжаление не успява да се пребори за живота си. Абсурдното пренасяне с найлон възмутен заснема с телефон синът му Петър.

„Баща ми беше с диагноза карцином на белия дроб и беше в лошо състояние. Да видиш близък така и да го мъкнеш, за да му дадеш първа помощ, за да може да се съвземе е ужасно. Аз се принудих да помогна на самите сестри и го качихме до четвъртия етаж с една мушама”, разказва Петър Петков пред Нова тв.

Лечебното заведение е единственото в страната от т.нар. павилионен тип - т.е. 17 отделни сгради, построени между 1912г. и 1980г. Те в момента се рушат, а медиците са принудени да работят в примитивни условия.

Сградата на белодробно отделение е строена преди повече от век и не позволява изграждане на асансьор. Заради стръмните и извити стъпала, пациентите не могат да бъдат пренасяни с носилка, обясниха от болничното ръководство.

„Проблемът е и за близки, и за пациенти. Проблемът е и за персонала, защото това изразходва изключително много кадрови ресурс”, казва д-р Димитър Рунков, директор МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

Припомняме, че Рунков е нов директор, той пое лечебницата през юни тази година в условията на пандемия. В белодробното отделение на болницата бяха настанени пациенти с коронавирус. И пак през юни заради заболели медици се наложи Инфекциозното отделение да бъде под карантина за 14 дни. Пациентите бяха пренасочвани към частната болница в града.

Инфекциозното отделение на болницата в Ямбол е затворено за 14 дни

Според специалиста това е проблем, който трябва да бъде решен. Без значение кой управлява и кой има желание да го прави.

 

„Моят проблем като ръководител е, че аз всеки ден подлагам санитарките на нечовешки усилия. И това мога да кажа, че рефлектитра и върху здравословното им състояние. Голяма част от тях излизат в болнични, заради дискови хернии. Абсолютна амортизация на персонала е това”, добавя д-р Рунков.

Нова болница в Ямбол се строи повече от четири десетилетия. Последните обещания за нийното доизграждане дойдоха лично от премиера Бойко Борисов, който обеща да се отпуснат от държавния бюджет 27 млн. лева. Единствената фирма, която се яви на търга за дострояването, поиска 36 млн. лева, припомня БНР.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес