Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Консорциум ще изпълни втория воден цикъл на Ямбол за 24 млн. лв.

08 януари 2019, 15:44 часа • 3782 прочитания

Консорциум „Елит ПСОВ Ямбол“ е избран да изпълни втория воден цикъл на Ямбол. Договорът с него е на стойност малко над 24 млн. лв. без ДДС.

Избраният сред петимата кандидати консорциум се състои от фирмите „Елит Строителна компания“ ЕООД – София, „Пътно строителство“ АД – Добрич, и „Аква конструкшън“ ЕООД – София.

Неговият ангажимент е да изпълни заложените в проекта дейности за 650 календарни дни.  

Финансирането на обща стойност 36,7 млн. лв. е осигурено по Оперативна програма „Околна среда“.  

Планирано е да продължи изграждането на Градска пречиствателната станция за отпадъчни води и да се довърши линейната инфраструктура на града.

В първата фаза на проекта бе изградена и рехабилитирана над 42,5 км канализационна и водопреносна мрежа, в това число липсващата допреди това канализация в най-стария квартал – „Каргон“.

Бъдещата пречиствателна станция ще обслужва цялото население на областния град, включително пречистване на водите от индустриалната зона. Предвидена е с капацитет за 110 000 еквивалент жители. В изграждането й е заложена тристепенна технологична схема за пречистване на отпадъчната вода: първично стъпало – механично утаяване; вторично стъпало – биологично пречистване, и третично стъпало – отстраняване на азот и фосфор. Предвидени са също съоръжения за обеззаразяване и за оползотворяване на отделения газ от стабилизиране на утайката-метан – ко-генерация.

Освен довършване на пречиствателната станция е предвидено изграждане на довеждащ колектор, разширение и реконструкция на канализационната и водопроводна мрежа на областния град.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес