Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уругвай проля италианска кръв, но стигна до осминафинала

24 юни 2014, 20:54 часа • 14736 прочитания

Уругвай е на осминафинал! Южноамериканските лисици наказаха колебливата в атака Италия и с гол на Диего Годин в 81-ата минута ознаменуваха своя мач №50 на световни първенства с победа, пращайки четирикратния шампион на планетата у дома разплакан.

В драма, в която не лиспваше почти нищо - нито червен картон, нито инфарктни голови ситуации, имаше дори и канибализъм, Уругвай спечели ценните три точки, за които бе излязъл в този мач, а Италия стана поредният европейски отбор, който е развенчан и стяга куфарите още в груповата фаза. 

За развоя на събитията допринесе изгонването на Клаудио Маркизио в 60-ата минута, както и спестеният червен картон на звездата на южноамериканците Луис Суарес, който отново ухапа съперников играч.

Селекционерът на Италия Чезаре Прандели бе заложил на игрова схема 3-5-2, с Чиро Имобиле в атака като партньор на Марио Балотели. Специалистът излезе с трима централни защитници в лицето на Бонучи, Бардзали и Киелини.

Треньорът на Уругвай Оскар Табарес не бе направил промяна в състава, като бе избрал схема 4-3-1-2, с нападателното дуо Кавани и Суарес.

Първата ситуация пред противниковата врата бе в 7-ата минута за Уругвай, Гонсалес стреля с глава, но право в ръцете на Буфон. В 12-ата минута Балотели бе спрян непозволено от Лодейро. Пирло центрира, но Муслера внимаваше и извади в корнер, след изпълнението на който нищо опасно не произлезе пред уругвайската врата.

През първите 20 минути на мача двата отбора подхождаха предпазливо един към друг, без да създават опасности пред двете врати. Иначе като владение на топката Италия превъзхождаше Уругвай.

В 22-ата минута лошото момче на Италия Марио Балотели не пропусна да се "изяви", спечелвайки си жълт картон, като фаулира грубо Алваро Перейра. Заради това си провинение нападателят ще пропусне следващия мач на "адзурите", евентуален осминафинал в турнира.

В 27-ата минута италианците организираха бърза атака, която бе завършена от Балотели. Той обаче стреля от дистанция, крайно неточно. Чиро Имобиле също се отчете с неточен удар към вратата на Муслера.

В 33-ата минута се състоя първата по-интересна ситуация в мача, която бе пред италианската врата. С няколко двойни подавания уругвайците преодоляха италианската защита и топката попадна у Суарес, който стреля почти от аутлинията. Буфон обаче излезе предвидливо и изби, след което парира и удар на Лодейро.

До 38-ата минута "адзурите" бяха по-активният тим, владееха и повече топката – съотношението по този показател бе 66:36%. Голови положения обаче липсваха. Съперниците се надлъгваха тактически и никой не смееше да рискува, заради което първото полувреме от най-чакания мач на деня бе по-скоро скучно.

След почивката и двамата треньори бяха извършили по една смяна. Прандели бе извадил Марио Балотели, който бе заменен от Марко Пароло. Табарес бе заменил Николас Лодейро с Макси Перейра.

Уругвай претендира за дузпа в 51-ата минута на мача за задържане на Единсон Кавани от Кристиан Бонучи в наказателното поле на Италия. Марко Родригес обаче не видя основание за такава.

В 58-ата минута се откри нова добра възможност за Уругвай. Хубава тяхна атака бе завършена от Кристиян Родригес, който след двойно подаване със Суарес стреля в аут.

В 59-ата минута обаче се случи нещо, което можеше да предреши мача и следващия осминафиналист в турнира. Клаудио Маркизио получи директен червен картон за опасно посягане срещу Аревало Риос. Санкцията на рефера от Мексико бе малко пресилена, но така или иначе Италия остана с човек по-малко на терена.

Уругвай се мобилизира в атака, в 66-ата минута Луис Суарес стреля с външен фалц фронтално срещу вратата на Буфон, но класният вратар отрази удара му. Това бе най-чистото положение пред италианската врата в този мач.

Чезаре Прандели взе решение да освежи атаката си, като заложи на Антонио Касано на мястото на Чиро Имобиле в 71-ата минута на двубоя. След ситуацията в 66-ата минута Италия се мобилизира в защита.

В 75-ата минута ново изпитание постави под напрежение италианците – Марко Верати се контузи след влизане на Единсон Кавани и се наложи да бъде сменен от Тиаго Мота.

В 80-ата минута стана нещо неочаквано. Звездата на Уругвай припомни за скандала с играча на Челси Бранислав Иванович, когато с проява на канибализъм скандализира Англия. В този случай голмайсторът на "урусите" отново ухапа съперников играч, като този път жертвата бе Джорджо Киелини. Мексиканският рефер обаче проспа ситуацията.

В 81-ата минута резултатът бе открит – след изпълнение на корнер Диего Годин засече с глава и простреля Джанлуиджи Буфон за 1:0. Уругвай докосва мечтата си да играе на осминафинали на световното първенство в Бразилия.

В 85-ата минута Андреа Пирло стреля коварно към вратата на Муслера, но се размина с целта. След така нужният им гол, Уругвай се върна в защита, изчаквайки 90-те минути да изтекат, за да ликува. Италианците наложиха преса, но така и не успяха да се доберат до спасителен гол. 

СТАТИСТИКА

ИТАЛИЯ – УРУГВАЙ 0:1

0:1 Годин 81'

Мач от група "D"

Начало: 19.00 часа

Италия: 1. Буфон, 2. Де Шилио, 3. Киелини, 4. Дармиан, 8.Маркизио, 9. Балотели (46’ Пароло), 15. Бардзали, 17. Имобиле (71’ Имобиле), 19. Бонучи, 21. Пирло, 23. Верати (75’ Мота)

Селекционер: Чезаре Прандели

Уругвай: 1. Муслера, 3. Годин, 6. Перейра (63' Стуани), 7. Родригес (78' Рамирес), 9. Суарес, 13. Хименес, 14. Лодейро (46'Перейра), 17. Риос, 20. Гонсалес, 21. Кавани, 22. Касарес

Селекционер: Оскар Табарес

Жълти картони: Балотели 22', Риос 46', Де Шилио 77', Муслера 90+2

Червени картони: Маркизио 59',

Съдия: Марко Родригес (Мексико)

Стадион: «Арена дас Дунас», Натал

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес