Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С протести и стачки бразилци изливат гнева си срещу ФИФА

22 май 2014, 08:47 часа • 9533 прочитания

Стачките и протестите в Бразилия против провеждането на Световното първенство по футбол продължават. Народът излезе с плакати "ФИФА върви си вкъщи". Вчера бяха блокирани Сао Пауло и Рио де Жанейро.Шофьори на автобуси от градския транспорт и кондуктори излязоха на протест. Милиони хора не можаха да стигнат до работното си място и до вкъщи. Метрото и междуградската транспортна система не успя да се справи, тъй като на много станции се събираха тълпи от хора, които нямаше как да бъдат извозени.

В Рио де Жанейро, както и в шест бразилски щата протестираха полицаи. Във федералната столица Бразилия те излязоха с искане за увеличаване на заплатите и подобряване на условията на работа. В Рио де Жанейро пък имаше и демонстрация на недоволство заради изливане на пари от бюджета за подготовката на Мондиала, който започва на 12 юни и приключва на 13 юли. Други, около 600 души пък настояваха властите да увеличат финансирането за здравеопазването и образованието. Положението започва да се променя и напрежението ескалира с всеки ден, до наближаване старта на световното.

Превозвачите в Сао Пауло вчера блокираха автобусна линии №22. Представители на професионалните сдружения на всички видове полиция - военна, гражданска и федерална обещават, че няма да стачкуват по време на Мондиала. Тогава се очаква в града им да пристигнат около 600 000 чуждестранни фенове. Недоволството нараства и федералните власти очакват протести и сблъсъци по време на Световното първенство. Затова те са разработили схема, според която се опитват да преговарят с всички, за да няма ексцесии по време на шампионата. Според секретаря на президентската администрация на Бразилия Жилберто Карвальо, сегашната тревожна ситуация до голяма степен е резултат от целенасочена кампания на местните и международните медии. Всички те пренебрегват положителна информация за подготовката за Световната купа. А Мондиала е ясен пример за това как обществото налага дадена идея и показва истинското състояние на нещата, смята висшият държавен служител.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес