Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митко Добрев: Нигерия ще прескочи групата, там талантите извират

26 май 2014, 11:12 часа • 15458 прочитания

Нигерия няма да има никакъв проблем да прескочи група "F" на световното първенство, където са още отборите на Аржентина, Босна и Херцеговина и Иран.

Това смята един от първите български треньори в Африка Митко Добрев. Роденият в Димитровград специалист е шампион на Гана и двукратен вицешампион в Нигерия.

"Очаквам добро представяне от нигерийците. Ако всичко е нормално, могат без проблем да победят Босна и Иран и да прескочат групата. Бях в страната, когато се тегли жребият, и всички тук много се зарадваха. При тях проблемите са от орагнизационен и финансов характер. Иначе притежават много здрав отбор, който практикува силов футбол. В страната работиха доста чуждестранни треньори и футболистите израснаха много тактически", обясни Добре пред "България днес".

"Нигерийците винаги са имали големи звезди. Там талантите буквално извират. Винаги съм казвал, че само да мина по спирките в Нигерия и мога веднага да събера отбор за българската "Б" група. Футболът е религия в тази страна. Запалянковците обожават отбора си. Всички са много набожни. Преди мач играчите винаги се молят, ходят на църква и пеят религиозни песни в съблекалнята. Веднъж им се скарах на тренировка: "Ще пеем ли само, хайде да загряваме". След това от клуба ме посъветваха повече да не се обаждам", разказва 60-годишният специалист. Той се познава лично с националния селекционер на "суперорлите".

"Със сигурност Стивън Кеши е най-добрият нигерийски специалист в момента. Преди него се опитаха с назначаването на Берти Фогтс. Германецът обаче направи голяма грепка, като не успя да почувства манталитета на нигерийците. Той си стоеше повече в Берлин и идваше само за мачовете на националния тим", добави Добрев.

Той разкри, че в страната все още помнят победите над България на световните първенства в САЩ през 1994 г. с 3:0 и във Франция с 1:0 четири години по-късно. Нигерийците много често се майтапили с Добрев: "Защо българите идвате да ни учите на футбол, а ние ви бием, където ви хванем".

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес