Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мата: Минаха 4 години, но Испания е все още гладна да печели

27 май 2014, 11:49 часа • 13293 прочитания

Тих, спокоен и изпълнен с вълнение. Хуан Мата все още очаква окончателния списък с избраните от Висенте дел Боске играчи за Световното в Бразилия. Той е подготвен за всичко след трудната за него година, но все пак се надява, че доброто му представяне в последните за сезона мачове ще наклони везните в негова полза.

Сеньор Мата, спите ли добре в очакване на списъка на Дел Боске за Световното?

- Да, много добре.

Не сте ли нервен?

- Не, но, разбира се, мислиш за това. Все още се надявам много да съм в списъка. Ако това се случи, ще бъда много щастлив. Макар и да знам, че е много трудно да си в един отбор, който иска да продължава да пише история.

А ако не сте в списъка...

- Ами продължавам напред. Футболът продължава, животът не свършва. Никога няма да има възмущение от моя страна. После има европейско, друго световно... Всичко в живота, било то в твоя полза, или срещу теб, трябва да ти служи като стимул да продължаваш напред. Ако не съм в групата, ще ида на почивка, ще подкрепям отбора и ще се забавлявам с приятелите си.

Как бихте реагирали, ако не сте в списъка?

- Ще уважа решението, разбира се. За Висенте не е никак лесно да направи избор. Трудно е да попаднеш в този списък.

А какво е усещането ви?

- Добро, защото приключих сезона в добра форма, вкарвайки голове. Когато се чувстваш добре, не искаш сезонът да свършва. Работих здраво и за мен ще е сбъдната мечта да ида в Бразилия.

Смятате ли, че Хуан Мата заслужава да е на световното?

- Ако този въпрос се отправи към 30-те играчи в списъка, всички ще кажат едно и също. Аз имам огромно желание да съм там и се намирам в добра форма.

Имайки предвид как приключи сезонът за вас, ако играехте в Испания, по-лесно ли щяхте да стигнете до Бразилия?

- По отношение на медийното отразяване, мисля, че да, Нормално е в Испания да се говори повече за тези, които са там. Не поглеждат много към нас, които сме в Англия.

Ван Перси каза ли ви нещо с оглед на Световното (Испания и Холандия са в една група, б.р.)

- Когато отидох в Манчестър Юнайтед, той ми каза, че съдбата отново ни сблъсква. Той е страхотен човек и много голям играч. От тези, които могат сами да създадат положения. Той е от най-високо световно ниво.

В отбора на Юнайтед има много футболисти, които са играли на световни финали. Какво казват за Испания?

- Всички продължават да уважават отбора както преди. Мнението не се е променило. Продължават да се питат как сме успели да спечелим толкова.

В Испания има доста песимизъм, нали?

- Така е. В Испания се говори за умората, за травмите, за края на циклите... Навън се говори, че Испания ще се бори за всичко.

Останал ли е глад в отбора наистина?

- Отборът продължава да е също толкова гладен, колкото и преди. За един играч не е едно и също да имаш една и да имаш две световни или европейски купи. Минаха четири години, но този отбор е все още гладен. Да печелиш не те уморява. Когато всеки върши добре работата си, умора няма.

Някои идват с пълни сили, както Коке от Атлетико (Мадрид). Какво предполагате?

- Това е една смяна на поколенията с гаранция на най-високо ниво. Коке го харесвам много, страхотен човек е, скромен. Радвам се много за случващото се с него.

А Диего Коста?

- Има различни добродетели от останалите, от които може да се възползва. Той се бори до края. Висенте знае много добре как да обработва качествата на играчите.

Питат ли ви много в Англия за фалшивата деветка?

- Трудно им е да го разберат. В английския футбол се търси много централният нападател. Питат ме и аз им казвам, че понякога играе Сеск, а те: "Добре, но кой е №9?" Не го разбират.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес