Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Льов: Не мога да обещая титлата на германците

20 май 2014, 12:36 часа • 11980 прочитания

Контузеното дясно рамо на титулярния вратар Мануел Нойер, който вчера се обзаведе с шина заради наранената става и разтегнато сухожилие, е поредният проблем за националния селекционер на Германия Йоахим Льов. Но въпреки това Йоги си остава отявлен оптимист за представянето на бундестима на Мондиал 2014.

Хер Льов, в сряда започва същинската подготовка на Германия за световното. Тогава отивате на лагер в Сюдтирол, Северна Италия. Големи ли са очакванията ви за Бразилия?

- Много се радвам. Като асистент и главен селекционер вече преживях 4 големи футболни форума. Всеки от тях беше голямо събитие, но очакванията ми за Бразилия надминават всичко досега. Смятам, че е така, защото Бразилия е футболна страна. Едва ли има нещо по-хубаво от световно там!

Значи сега изпитвате по-голямо удоволствие в сравнение даже с Мондиал 2006 в Германия?

- Домашното първенство беше нещо много голямо. Като се връщам назад обаче трябва да кажа, че тогава бяхме много изнервени, особено в дните преди старта на турнира. Тогава ни тежеше загубата в контролата с Италия (1:4). Ситуацията се успокои чак след мача на откриването. Но с течение на времето мога да кажа, че вече се справям много добре с подобни ситуации и даже им се наслаждавам!

Какво означава това?

- Колкото по-близо е турнирът, толкова по-спокоен ставам., защото знам и разчитам, че сме помислили за всичко. Затова сега мога да обещая, че ще бъдем добре подготвени. Радвам се на предстоящите контроли, на всяка тренировка, на лагера в Сюдтирол и на всичко, което ни очаква в Бразилия. Ще бъдем част от първенство в страна, която се определя като футболна повече от която и да е друга. Затова ентусиазмът там е много голям, преживях го миналата година по време на Купата на Конфедерациите. Още тогава атмосферата беше впечатляваща, но на Световното ще бъде още по-добре. Фактът, че ще бъда част от цялото това мероприятие е голяма привилегия за мен.

Така ли разсъждават и футболистите ви?

- Да, определено. И те не могат да избягат от очарованието, което турнирът излъчва. Когато сме заедно, това си личи. Още преди 2 месеца на контролата с Чили (1:0) в Щутгарт си личеше, че футболистите знаят, че в Бразилия ги очаква нещо голямо и уникално.

Онзи мач го спечелихте, но не бяхте никак доволен. Какво ви притесняваше?

- Мачът не ме притесни, напротив, даде ясни насоки къде трябва да подобрим нещата. Нивото по време на едно Световно е страшно високо. Който до момента не е разбрал колко силни ще бъдат южноамериканските отбори в Бразилия, вече няма как да си помогне. Онази контрола с Чили само потвърди тази теза. Колумбия също може да ни послужи за пример, да не говорим за Бразилия и Аржентина, за които веднага се сещаме. Чили беше съперникът, от който се нуждаехме. Играчите им бяха много силни физически и тичаха много, а освен това показаха и добра техника, и то при положение че за някои условията бяха непознати. В Бразилия обаче ще бъде точно обратното!

Оптимист ли сте за представянето на Германия?

- Аз съм голям оптимист. Това, че има други добри отбори, не означава, че ние не сме толкова добри, или даже по-добри, ако всичко мине идеално. Ще направим всичко по силите си. Но първо трябва да сме наясно какво предизвикателство ни чака в Бразилия. Ще го кажа пак - турнирът изисква от играчите пълно раздаване. А това означава, че тези, които ще пътуват за Бразилия, трябва да са 100% здрави и да имат игрови ритъм. Точно затова отиваме на лагера в Сюдтирол.

Там ще играете контрола срещу бундестима до 20 години. Какъв е смисълът?

- Тази любопитна идея е на помощника ми Ханзи Флик и си има множество предимства. От една страна, е прекрасна възможност за младите да влязат в контакт с първия отбор, да опознаят атмосферата и да се ориентират в нея. Убеден съм, че този опит ще им бъде полезен в бъдеще. Освен това така се засилва взаимовръзката между първия отбор и младежките формации. А и да не забравяме, че така можем да се проверим срещу отбор, който ще подходи срещу нас според определени тактически изисквания.

Германия чака световна титла от 1990 г. насам. Доколко сте сигурен, че чакането може да свърши на 13 юли?

- Не съм пророк, за да кажа, това не ми е работата! А и да обещая титлата, няма гаранция, че ще се случи. Мога само да кажа, че искаме да станем шампиони. Но няма да кажа, че ще станем шампиони!

Но ще бъдете разочарован, ако не се получи, нали?

- По този въпрос изобщо не съм се замислял. А и предварително няма да се занимавам с евентуален негативен изход. Напротив, ще отида в Бразилия, зареден с голяма убеденост и с голям оптимизъм. В крайна сметка може да се окаже, че сме разочаровани, но не е задължително да се разочароваме. За мен е много важно как ще се покажем. И на терена, и извън него. Как ще представим всичките 80 млн. немци...

На какво се радвате най-много, че ще ви се случи в Бразилия?

- Радвам се, че ще видя най-добрите футболисти в света, събрани заедно. Очаквам да видя в Бразилия футбол на съвсем ново ниво. Играта, футболистите и отборите продължават да се развиват. Прекрасно е, че турнирът събира най-добрите и ще премерим сили с тях!

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес