Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да кажеш с графити "Мондиалът да върви по дяволите" (ГАЛЕРИЯ)

31 май 2014, 00:31 часа • 17035 прочитания

Бразилският народ в продължение на цяла година влиза в конфронтации с властта, за да изрази протеста си срещу провеждането на световното първенство в страната, и най-вече срещу големите харчове на правителството за подготовката. Но ако по-рано бунтът се изразяваше в сблъсъци с полицията и разпъване на плакати срещу Мондиала, в последно време бразилците намериха нов начин да изразят възмущението си - с изкуство. Стени и огради в различни бразилски градове бяха изрисувани с графити.

"Нуждаем се от храна, не от футбол", казва надписът върху изображението на това малко момче, но очите му казват още повече.

Портрет на Неймар, представящ нападателя като член на групировката "Black Blocs", която взе активно участие в протестните акции в Рио де Жанейро.

Символът на долара "краси" този бразилски флаг, а посланието е недвусмислено - "Да върви по дяволите този шампионат".

Друг ярък символ на протеста - плачещо момче, послание - "Благодарим ти, ФИФА", и топка във формата на череп.

Малко повече за бедността: Кралят на футбола Пеле с ухилена физиономия държи торба с пари в ръцете си, а изгладняло момче носи тъжно световната купа.

Но най-доброто от всички послания е формулирано и създадено от известния майстор на графити Пауло Иту, а произведението му обикаля Европа и света.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес