Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилия задейства полицейско-военния механизъм

05 юни 2014, 11:41 часа • 6579 прочитания

Заради страха в Бразилия от избухване на насилие по време на мондиала правителството на Дилма Русеф изпрати ясно послание: полицейско-военният механизъм е задействан и няма да се церемони с бандите и радикални групировки. Безпрецедентното разгръщане на въоръжени до зъби войници и полицаи е свидетелство за това: един ден се съобщава за намесата на армията във връзка с безопасността на пътуването по суша на отборите, а на следващия ден пред медиите се представя драконовски полицейски апарат или се прави демонстрация, в която държавата показва способността си да реагира срещу хипотетична (и много малко вероятна) радиационна атака по линията на метрото в Рио де Жанейро. И всичко това пред камерите на половината свят.

Изправена пред несигурността, породена по време на турнира за Купата на конфедерациите, когато милиони бразилци спонтанно излязоха по улиците да протестират срещу управниците си, Бразилия реши да не си го причинява отново и да се подсигури срещу всякакъв вид социално недоволство. Военната полиция на Рио разположи срещу националния парк "Пан де Азукар" многобройни свои части с коне, обучени кучета, хеликоптери, лодки и други превозни средства за борба с безредиците. В понеделник още 1600 наскоро приключили обучението си полицаи започнаха да патрулират по улиците на Рио. Президентът Дилма Русеф заповяда армията да се заеме с опазването на националните отбори и делегациите от протестите, които могат да възникнат по време на турнира. Решението бе взето, след като миналия понеделник 300 стачкуващи учители нападнаха автобуса на отбора на Бразилия.

"Когато чуждестранен турист или някой от друга част на Бразилия дойде в този град, той винаги се връща с усещането, че е бил добре приет. Сигурна съм, че хората ще посрещнат туристите с обич, грижовност и уважение и без насилие" - каза президентът Русеф. Което изявление отразява и общественото мнение. При проведено наскоро проучване 88,2% от анкетираните заявяват, че нямат намерение да протестират по улиците по време на световното. 45,4 % подкрепят провеждането на турнира в Бразилия срещу 39,2 % против. Във всеки случай страстта към футбола отново ще завладее по-голямата част от бразилците, като 84% са твърдо решени да гледат мачовете.

Франчо Барон, "Ел Паис"

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес