Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва кампания за набиране на средства за паметник на Мистер Сенко

12 февруари 2019, 15:29 часа • 2988 прочитания

Врачани помнят и обичат най-известния илюзионист  у нас, техен съгражданин, Мистер Сенко. Днес се навършват 114 г. от рождението му. Евстати Христов Карайончев е не само един от най-популярните магове  в България, но става известен по света със своят номер „Сваляне на главата“дори в Холивуд. Въпреки трудното си детство, той успява да изгради забележителна кариера.  Мистер Сенко става носител на специалната награда на Американската асоциация на илюзионистите (1961 г., щата Индиана). Други известни негови илюзии са “Електрическият стол” и “Разрязване на жена с  трион”.

“С изграждането на паметниците на бележитите врачани – скулпторът Андрей Николов и режисьорът Людмил Кирков, стартирахме инициатива за увековечаване делата на едни от най-успелите ни съграждани”, коментира в социалната мрежа кметът Калин Каменов и призовава врачани да се включат в Инициативен комитет за построяването на паметник на известния илюзионист.

Инициативата ще започне с благотворителна кампания за набиране на средства за паметника. Всеки, който иска да се включи в благотворителното дело , може да го направи, след като  се обяви банковата сметка. “В града има улица, носеща името на Мистер Сенко, но смятам, че с изграждането на този паметник повече жители и гости на Враца ще си спомнят за всепризнатия любимец на публиката”, апелира в социалната мрежа кметът на Враца.

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес