Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Врачани ще градят паметник-чешма на режисьора Людмил Кирков

17 октомври 2018, 14:08 часа • 2800 прочитания

Паметник-чешма в знак на уважение към съгражданина на врачани Людмил Кирков ще бъде изградена в градинката пред Дома на техниката. Неин автор ще бъде скулпторът Милен Каменов.

Инициативата е по повод 85-тата годишнина от рождението на твореца и бе съобщена днес от кмета Калин Каменов на брифинг в общината. “Искаме децата и внуците ни да познават този забележителен творец на българското кино", каза  кметът пред журналисти.

Идеята е паметникът да бъде открит за 24 май 2019 г. Инициативният комитет е с председател актьора Филип Трифонов, един от обичаните от режисьора Людмил Кирков творци, участник във знаковите за цяло поколение български филми "Момчето си отива", "Оркестър без име". Паметникът ще представлява барелеф с лика на режисьора в горната си част, определено е място за бележити дати от биографията на твореца, а филмова лента ще продължава  върху паважа пред монумента. Кинолентата ще бъде осветена от малки лампи и така ефекта от атракцията ще се засилва вечер. Чешмата ще бъде на две нива – за възрастни и деца, уточни Милен Велчев, а филмографията  на твореца ще може да се види на гърба на паметника.

30 хиляди лева е сумата, необходима за изграждането на паметника-чешма. "Открита е набирателна сметка за дарение", каза кметът Каменов и допълни, че е дълг на врачани да  запазят родовата си памет и да покажат любовта си към уникалното българско кино, чиито автор бе Людмил Кирков. “ Всички ние виждаме стара Враца в неговите ленти и си спомняме детството“.

Предвидено е от 10-16 декември във Враца да има безплатни прожекции на филми на режисьора, на които ще бъдат поканени творческите  екипи, заснели творбите. Прожекциите ще бъдат в обновената Градска концертна зала. Актьорът Филип Трифонов  е потвърдил участието си на 1, 11 и 14 декември за срещите със зрители. На 14 декември, когато е рождената дата на Л.Кирков, ще бъде показан филма“ Момчето си отива“, на 15 декември – “Оркестър без име“.

Първата копка за паметника-чешма е предвидена за 1 ноември – Денят на Народните будители.

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес