Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ученици на гости на белоглавите лешояди във Врачанския Балкан

23 май 2019, 15:42 часа • 3064 прочитания

Ученици от клуб "Екология, защитени територии, околна среда и здраве" към Средно училище "Отец Паисий" с ръководител инж. Георги Антонов, преминаха по тематична еко пътека и наблюдаваха белоглави лешояди със специализирана техника. Проявата е по повод отбелязването на 21 май - Европейския ден на Натура 2000. Посещението на волиерата на белоглавите лешояди в село Долно Озирово бе организирано от Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" съвместно със Сдружение "Зелени Балкани".

Георги Стоянов, експерт към Дружество за защита на хищните птици, разказа на учениците любопитни факти за живота на птиците, както и за създаването и функционирането на европейската мрежа Натура 2000.

Белоглавият лешояд е вид, който се опазва от Директивата за птиците и Закона за биологичното разнообразие и благодарение на многогодишни усилия неговата популация бе възстановена на територията на Природен парк "Врачански Балкан".  В края на срещата всички участници получиха информационни материали и сувенири от Сдружение "Зелени Балкани".

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес