Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 125 от 600 наводнени къщи в Мизия стават за живеене

23 август 2014, 14:00 часа • 57307 прочитания

Едва 125 къщи от общо 600 наводнени в град Мизия са годни за живеене след почистване и дизенфекция. 103 вече са рухнали или са за събаряне, 302 са за основен ремонт. Това показват оценките на описаните дотук щети в Мизия.

Според заместник-кмета на Мизия Николай Нековски засегнатите от наводнението къщи са 750 на брой. Във всяка ударена от наводнението къща има дървета, клони, много повреди от водата. Къщите бяха между седем и девет дни под вода, всеки ден някоя пада, заяви Нековски.

Само преди десетина дни по една от критичните улици в Мизия хората можеха да стигнат до домовете си единствено с лодка. Един от живеещите в града - Любен Глухарски, е изхвърлил всички мебели и битова техника, а част от къщата му е съборена.

„Върна ни много назад това, ама много. Не вярвам, че това може да се възстанови. Ще видите и кухнята ми, дето съм я бутнал наполовина”, разказа Глухарски пред БНТ.

От общината прогнозират, че оценките на щетите ще продължат по-дълго, защото няма достатъчно специалисти, които да правят по-бързо оценките. Бавно върви и разчистването на града от огромните купища похабена покъщнина, натрупани по тротоарите. Общината няма достатъчно техника и хора за извозването, а досега на помощ са се притекли само от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ-Гълъбово.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес