Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приеха мерки за безопасност на пътя във Враца

13 ноември 2018, 17:11 часа • 538 прочитания

Проект на мерки за подобряване безопасността на движението по пътя бе приет днес от Областния съвет по безопасност на движението във Враца. Той е част от Националната стратегия и всяка областна администрация трябва да се присъедини към мерките на Правителството, това каза при откриване на дискусията зам.-областният управител на Враца Мирослав Комитски.

Проектът съдържа мерки за повишаване на безопасното шофиране и като възлов бе разгледан проект „Визия нула“. Основната стратегия, заложена в него е, че никой не бива да губи живота си на пътя при катастрофа. Културата за безопасност на пътя трябва да се превърне в част от културата за живот на хората. Тази идея е в основата на Бялата книга на Европейския съюз, а  областните администрации трябва да направят оценка на риска по места и да приемат Програма за безопасност на пътя до месец март 2019 г, каза гл. ескперт Галя Георгиева от областна администрация. В мерките са залегнали няколко основни насоки – да се подобри поведението на участниците в движението, да се осигурява пълноценен учебен процес по безопасност на движението, да се приемат още нови мерки за работа с новите водачи. Предстои изменение на Закона за движение по пътищата, който също се спомогне за безопасността на движението.

Като мярка е посочено и  да се намали броя на шофьорите в почивните дни. Подчертано бе като основен проблем и състоянието на пътната структура. Голямо оживление предизвика мярка 28, относно  поставянето на видно място на документа за правоуправление на водача и бе решено да се запише, че тази мярка е излишна и  противоречи на закона за зашита на личните данни.

 

 

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес