Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Местен референдум ще реши дали във врачанското село Мало Пещене ще добиват глауконит

26 февруари 2019, 14:47 часа • 2295 прочитания

Местен референдум ще се проведе в кметството на врачанското село Мало Пещене. За това днес бе дадено разрешение на сесия на Общинския съвет във Враца, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Докладната бе внесена от Румен Антов, председател на ОбС. Гордиевият възел, който трябва да бъде решен чрез референдума, е: “Да бъде ли предоставена концесия за добив на подземни богатства, индустриални материали, глауконитови пясъци, от находище “Глория”, разположено в землището на село Мало Пещене”. 

В средата на ноември миналата година селяните от Мало и Голямо Пещене излязоха на протест пред сградата на РИОСВ Враца. Мотивите им бяха: “Искаме да си запазим чистия въздух и спокойствието в селото. Имаме вече изградени къщи за почивки и за туризъм. След като се разчу тази работа с концесията, никой не иска да идва”.

Да има референдум и местните хора да дадат своята позиция по спорния въпрос, гласува положително днес Общинския съвет във Враца. Датата на референдума е насрочена за 14 април 2019 г. Средствата са осигурени от бюджета и са на стойност 9370 лв.

В с. Мало Пещене постоянно живеещи са 17 човека, но по избирателни списъци са 48, уточни кметският наместник на селото Иван Стоянов и добави, че живеещите в околните села се опасяват, че със започването по работата в находището, и без друго обезлюденият регион ще стане още по-неприветлив за живеене. „Край на всякаква вероятност да се върнат хора да живеят тук, край на онова, което всички гости на селото оценяват - тишина, чист въздух, спокойствие, красива гледка целогодишно. Пътят и сега е в окаяно състояние, а след като започне движение по 15 курса на 20-тонни камиони в двете посоки всеки ден, съвсем ще се съсипе”.

Припомнямe, че намерението на инвеститора е за откриване на мината на 300 метра от селото. По мнение на специалистите е твърде възможно след години добивът на специфичен зелен минерал, наречен глауконит, да измести така важните за земеделието химически минерални торове. В България е открито находище на минерала глауконит - калиев тип слюда със зелен цвят, което е изключително перспективно, заяви д-р Никола Вардев от Българската минно-геоложка камара, който представи проекта „Глория“ за добива и експлоатацията на минерала. Заради цвета му по света го наричат „зелена земя” . Той е подходящ за подхранване на растенията и позволява развитието на интензивно биоземеделие, тъй като съдържа калий, натрий и фосфор, които лесно могат да бъдат усвоени от растенията.

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес