Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Враца: Всеки от нас може да бъде съвременен апостол на писмеността

24 май 2019, 14:20 часа • 2643 прочитания

С празнично шествие от деца - отличници и повече от 60 ученици, носещи 25-метрово българско знаме. започна отбелязването на 24 май във Враца. Националният флаг премина по централния булевард "Никола Войводов" и бе съпроводен с много аплодисменти от жители и гости на града.

"Замисляли ли сте се, че в забързаното ни ежедневие и и желанието ни всичко да се случва веднага, рискуваме да се изгубим. Пред нас има реална опасност от постепенна подмяна на нашия красив език. Дълг на всеки един от нас е да съхранява българското слово, само така делото на Светите братя Кирил и Методий ще бъде продължено.

Уважаеми учители, благодаря ви, че възпитавате нашите деца и чрез вашите уроци ги правите достойни за уважение хора. Скъпи ученици, бъдете коректив на себе си и приемайте критиката, защото тя е тази, която ще ви изгради като личности. Вярвам, че с общи усилия, всеки от нас може да бъде съвременен апостол на писмеността. Честит празник! Да живее България!", каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

В пъстрата колона се включиха кметът Каменов, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, общински съветници, културни дейци, ученици и много граждани.

Пред паметника на Светите братя Кирил и Методий Юлиета Велчева, възпитаничка на Начално училище "Св. Софроний Врачански" изпълни стихотворението "24 май". Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.

На естрадата пред Община Враца показаха своето изкуство танцьорите от Представителен танцов състав "Радост" при Община Враца.

В програма участваха още: Духов оркестър при читалище "Развитие - 1869", с диригент Бойчо Димов, Средношколски хор на СУ "Отец Паисий", с диригент  Момчил  Томов, мажоретен състав и младежки духов оркестър към Център за подкрепа на личностно развитие "Център за работа с деца".

Пред паметника на двамата Свети равноапостоли Кирил и Методий, бяха поднесени венци и цветя.

Тази вечер в 20:00 ч., на площад "Христо Ботев" с кратка театрализация на последните дни от живота на Христо Ботев ще бъдат открити "Ботеви дни 2019",а от 20:30 ч. за врачани ще свирят рок-музикантите от "Фондацията".

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес