Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Враца и полицейските шефове с призив да се спазва толерантност при протестите

15 ноември 2018, 15:11 часа • 913 прочитания

"Ще спазим правото на протестиращите да изразят своето мнение, но апелираме протестите да не създават затруднение на пътуващите“, заяви на специален брифинг кметът на Враца Калин Каменов. Към апела за толерантност на пътя се присъединиха и директорът на ОУ на МВР Янко Янколов и началник сектор “Пътна полиция” Янко Харалампиев.

Кметът благодари на полицейските служители, които охраняваха протестното шествие в миналата неделя, че не са допуснали конфликт между преминаващи и протестиращи и апелира към спазване на добрия тон. Директор Янко Янколов призова към добър обществен ред и граждански мир. От ”Пътна полиция” поясниха, че има специални правила за безопасност при митинги и шествия и Янко Харалампиев припомни чл.177 от Закона за движение по пътя, който гласи, че ако превозно средство попречи на предвижването на останалите водачи, глобата за шофьора е от 100-300 лв., а за пешеходец от 10-30 лв. Кметът Каменов призова да не се стига до глоба и да се предупредят протестиращите,че е тяхно задължение да се спазват и правата на преминаващите по трасето на протеста, тъй като сред тях има възрастни хора и малки деца.

Беше припомнено от полицията още,че съгласно закона на провеждане на митинги и шествия, протестиращите не трябва да носят в себе си оръжия, взривни вещества или маски. ”Ние ще разрешим и този, както и всички останали протести, защото е конституционно право на хората, но апелираме като превантивна мярка – спазвайте гражданските права и на тези, които пътуват и преминават през пунктовете на протест”, каза в заключение кметът Калин Каменов.

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес