Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Враца: Европа дава средства, но не дава душа

19 март 2019, 12:20 часа • 857 прочитания

Ролята на държавата в това да няма уязвими социални групи е много голяма, но също толкова голяма е и ролята на обществото – като съпричастност и желание да припознае проблемите на тези хора и за свои проблеми. Такава гледна точка сподели пред Actualno.com кметът на Враца Калин Каменов по време на събитието "Какво прави Европа за хората от уязвими групи в контекста на Европейския стълб за социални права?".

ЗАЩО ЩЕ ГЛАСУВАШ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ? ОБЯСНИ И СПЕЧЕЛИ ГОЛЕМИ НАГРАДИ!

Като примери за съпричастност от страна на община Враца, г-н Каменов посочи пред Actualno.com работата на едно гише, оптимизирането на административните услуги като електронни - за да може хората с увреждания да си свършат работа дистанционно и да не трябва обезателно да отидат до общински орган. Стремим се да оптимизираме и сайта на общината, за да може да стане по-гъвкав, добави кметът на Враца.

Като друг пример той посочи подобряването на средата в общинската сграда като достъпност за хората с увреждания - платформи, асансьори, както и наемането на работа в общинската администрация на хора с увреждания. Каменов беше категоричен, че физическите недъзи не са обезателно пречка за човек да работи и че Враца дава шанс на такива хора да покажат, че могат. "Има няколко добри примера и съм сигурен, че техният брой ще бъде много по-голям в бъдеще", добави той.

За Калин Каменов достъпната среда е проблем, който е налице за решаване не само във Враца, но и в България като цяло. "Да отидеш на театър, на кино, в банката все още не е толкова възможна мисия, така че това трябва да е приоритет в новия програмен период за европейските фондове", подчерта градоначалникът.

"Да бъдем добри хора, да имаме сърце, да не си мислим, че проблемите, които имат хората с увреждания няма да ни споделят един ден и нас", каза г-н Каменов. По думите му, съпричасността ни прави силни като общество и нация и без нея никакви европейски програми и помощи няма да действат. Ако нямаме сърце и душа, ако не искаме да бъдем съпричастни към проблемите на хората от уязвимите групи, няма сила, която да помогне. Европа дава средства, но не дава душа", завърши той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес