Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изграждането на кариера вдигна на протест две врачански села

19 ноември 2018, 16:02 часа • 1339 прочитания

Студеното време не попречи на жители от двете села Мало и Голямо Пещене да дойдат на протест пред екологичната инспекция във Враца. Протестът е породен от изграждането на кариера за добив на глауконит край двете населени места. Проектът предвижда мината да бъде създадена в близост до домовете им, което ще окаже пагубно въздействие върху здравето и природата на района. Кариерата ще се разположи на терен от близо 700 дка. Трасето за строителството ще преминава до Гробищния парк и ще разрушава пътната настилка. В района се развива и биоземеделие, което също ще „загине“, ако планът на инвеститора бъде реализиран. С проблема на двете села вече е запознат и кмета на община Враца Калин Каменов, от когото хората търсят съдействие .

Местните жители няма да допуснат кариерата да замърсява района, дори са открили пропуски в документациите, които инвеститорът е представил. Оценката за въздействие на околната среда е направена бързо и не съответства на изискванията. В ареала на Мало и Голямо Пещене се срещат редки животински видове, които трябва да бъдат опазени. Според протестиращите Процедурата е минала на обществено обсъждане, за което почти никой от тях не разбрал кога и къде се провежда.

Протестиращите издигнаха лозунги „Екотерористи“ и „Искаме по-чист въздух“. Против добива на глауконит са се обявили над 90 % от  местното население. Те са категорични,че кариерата ще доведе само до проблеми и ще обезлюди района. Още повече, че ще бъдат създадени само 4 работни места. Река Скът, любимо място за риболов, ще бъде замърсена. Тревога предизвиква и факта,че никъде в Европейския съюз не се добива глауконит и никой не е наясно какво точно е вредното въздействие върху хората и природата.

В РИОСВ-Враца са внесени възражения от гражданите, които на този етап остават без отговор от страна на институцията. Събрана е и протестна подписка, подписана от близо 300 души. Тя бе внесена от кмета на Голямо Пещене по време на заседание на експертен съвет по темата, който трябва да реши реални ли са опасенията на хората.  

 

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес