Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До седмица извозват опасния серовъглерод край Враца

18 май 2019, 13:30 часа • 4630 прочитания

До седмица ще бъде извозен серовъглеродът от територия на бившия комбинат „Химко Враца“. Няма опасност за жителите на града. Този продукт е престоял 20 години, сега решението е да напусне територията на града. Това заяви кметът на Враца Калин Каменов, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Според собственика на фирмата „Камибо“ ООД, Станислав Попов, опасното вещество, което е 110 тона, ще бъде извозено от турска фирма, която ще го използва за собственото си производство. Ако сертификатът на продукта не позволява той да се използва, Попов уточни, че има готовност от друга компания серовъглеродът да бъде извозен. На фирма „Камибо“ ще бъде наложена санкция от РИОСВ на стойност 20 хил. лв. за неспазване на предписания по безопасност на продукта.

Опасното вещество бе суровина за закрития преди 20 години торов гигант на град Враца. Днес на среща с медиите, заедно с кмета и областния управител на Враца Малина Николова, бе категорично обявено, че дружеството собственик  „Камибо“ е наело фирма, която да измерва стойностите на серовъглерода всеки ден до извозването му, за да не се допусне опасна ситуация за жителите на Враца.  

Собственикът на фирмата Станислав Попов е народен представител от ГЕРБ. Той коментира още, че са взети мерки за укрепване на басейна, в който се съхранява серовъглерода.

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес