Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Волейболна Полша изстрада финала след тежка победа над Германия

20 септември 2014, 23:47 часа • 138311 прочитания

Полша срещу Бразилия - това е финалът на Световното първенство по волейбол. След като по-рано днес кариоките си извоюваха място на финала, домакините на шампионата също се отзоваха там след доста труден мач на полуфинала срещу Германия, който спечелиха с 3:1 (26:24, 28:26, 23:25, ). Така утре, 21 септември, Полша ще има шанс да вземе титлата на домашната сцена, след като в хода на шампионата точно поляците бяха единственият тим, победил Бразилия - с 3:2 гейма.

Първи гейм (4:8, 14:16, 26:24)

Началото, учудващо, беше за Германия, при това след като Полша спечели първите две точки, но последваха пет поредни за немците, след като Мариуш Влазли на два пъти беше спрян с блокада, а същото се случи и на Матеуш Мика. Последва и ас на Георг Грьозер за четири точки аванс за Германия при първа техническа пауза. Публиката обаче вдигна бързо поляците и те скъсиха дистанцията до 7:9. Равенството стана факт за 10:10 при атака по остър диагонал на Мика, който първо игра ловко с блокадата, за да остави топката в игра, а после я завърши безмилостно.

Германия обаче не се стресна и успя да излезе на втора техническа пауза с две точки аванс след добра контраатака. Немците дръпнаха и с три точки след ас на Бьоме за 18:15. Тук вече последваха последователни прекъсвания на двамата треньори, които наклониха везните в полза на Полша – пет поредни точки, след блокада срещу Грьозер и два страхотни сервиса на Винярски, които обърнаха нещата. Загумни и Карл Клос „върнаха” германците бързо, след като сбъркаха атака през центъра, а после Винярски беше принуден да играе от трудна позиция, атаката му беше хваната и германците реализираха контраатаката – 21:20 за тях. Поляците пак поведоха за 24:23 и по този начин си осигуриха по-добра позиция за гейма. В крайна сметка те го взеха от втори опит след лошо посрещане на Грьозер, което беше обърнато в контраатака от Карл Клос.

Втори гейм (8:5, 16:10, 28:26)


Окрилени от успешната развръзка на първия гейм и обратът, който направиха, поляците започнаха по-добре втората част и дръпнаха с 4:2 точки след мощна атака на Влазли, а на първа техническа пауза бяха с три точки напред след грешка при атаката на Вестфал, който опита да играе с полската блокада, но тя си дръпна навреме ръцете. Германия не си остави магарето в калта и изравни за 8:8 след блокада срещу Винярски при опит за пайп и ас от флот сервис на Гюнтор. Класата на поляците обаче просто беше по-голяма и след две блокади, едната срещу Грьозер плюс негова атака в аут преднината на поляците набъбна до 13:9. Винярски вдигна летвата на 14:9 при нова контраатака след поредно объркване в задно поле на германците, а Новаковски записа ас за 15:9. Чак тогава Германия успя да запише точка с атака през центъра.

И когато изглеждаше, че поляците просто трябва да си вземат гейма, германците демонстрираха, че когато става дума за характер, има какво да покажат. Постепенно, с блокада и сервис – ас на Гюнтор отново от флот, те успяха да стопят разликата до 18:20. А после дойде ред и на Грьозер да открие сервиса си – негов мощен начален удар доведе до мигновена контраатака за германците, които съвсем застигнаха поляците – 20:21. Последва прекъсване за Полша, но мерникът на Грьозер не изневери и с ас той донесе равенство – 21:21. А обратът вече беше направо нарисуван – германската блокада омекоти полската атака и Грьозер докара нещата до геймбол – 24:23.

Точно в този инфарктен момент волейболните божества помогнаха на Полша – полски волейболист спаси с крак и Гюнтор направи бъркана топка в желанието си да завърши на празната мрежа – 24:24. Последваха още два спасени геймбола от Полша, а след това Заторски с невероятен плонж измъкна атака на Грьозер и домакините стигнаха до геймбол. Той беше веднага реализиран след солидна блокада и това вече беше истински нож в сърцето на германците.

Трети гейм (8:5, 16:15, 23:25)


Само гейм до мечтата – и Полша стартира силно, излизайки с три точки аванс на първа техническа пауза след тройна блокада и ас на Винярски. А след паузата Винярски изстреля още два много трудни сервиса, които спомогнаха полският аванс да скочи на пет точки. В сякаш последно издихание Гюнтор спря Влазли, а след това и Калиберда направи ас за 8:10 и повтори упражението за 11:11. А втората техническа пауза дойде при само точка аванс за Полша, след като Германия можеше да води, но лошо отиграване в задно поле на лесна топка провали шанса им за контраатака.

Упоритите германци все пак успяха да излязат напред след блок-аут на Калиберда за 17:16, а лошо посрещане извади Влазли в лоша позиция за атака и той прати удара си в аут – 19:17 за Германия. Полша изравни за 21:21 след аматьорско посрещане на сервис от Калиберда, което заложи топката за контраатака. Германците изпуснаха питомното при 23:22, когато не успяха да атакуват с достатъчно мощ, за да си осигурят два поредни геймбола, но все пак Калиберда им даде геймбол с блок-аут – 24:23. Последва тактическа уловка на Витал Хайнен – той пусна втория си разпределител Себастиян Кюнер, който би много коварен сервис с лява ръка, поляците успяха само да върнат топката в игра и Калиберда завърши успешно германската атака.

Четвърти гейм (7:8, 16:14, 25:21)


Четвъртата част започна точка за точка, без нито един от двата отбора да успее да направи серия, както беше характерно досега в предните геймове. Чак след 17 разиграни точки Йохен Шьопс успя да даде две аванс с ас при скъсен сервис, но Клос веднага изравни след страхотен блок точно срещу Шьопс – 10:10. Упражнението беше повторено от Клос и за 12:10 в полза на Полша, а Влазли заби страховит ас за 13:10. Точно тогава на сервис застана Кристиян Фром, който отговори с ас и още един сервис, превърнат в точка от германците за 13:13. Все пак с тройна блокада Полша взе аванс от две точки на втора техническа пауза. Кубяк обаче направи носена топка и Германия изравни отново – 16:16. Свирепа атака на Влазли от трудна позиция даде аванс отново от две точки за Полша – 18:16. А след пет поредни атаки при 20:18, в които блокадата и от двете страни омекотяваше топката и позволяваше отиграване, Полша най-накрая спечели точката с  блокада срещу Кристиян Фром и вече изглеждаше съвсем близо до финала – 21:18. Дойде и ас на Влазли за 23:19, а на голямата звезда на домакините се падна честта да забие последната топка за сладкия полски успех.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес