Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В спираща дъха драма пречупихме Холандия и сме на четвъртфинал на Евроволей 2015

11 октомври 2015, 23:47 часа • 10965 прочитания

В истински трилър се превърна последният мач от група A на тазгодишното Европейско първенство по волейбол между нашия национален отбор и Холандия. През годините на няколко пъти с холандците сме имали крайно драматични и напечени мачове, а днес отново преживяхме такъв. За щастие този път спечелихме – с 3:2 (29:27, 20:25, 28:26, 23:25, 17:15) и взехме много важното първо място в група A.

Първият гейм буквално вървеше точка за точка и се стигна до пълна драма в края. Всеки от двата отбора имаше своя шанс да го спечели – ние първи стигнахме до възможност при 24:23, но трябваше след това да спасим два геймбола на холандците и не можахме да направим още един, преди в крайна сметка ас на Ники Пенчев да ни донесе успеха с 29:27! В тези точки големите герои обаче бяха Владо Иванов и Владо Николов – първият хвана с невероятен плонж отиграване, което можеше да донесе гейма за Холандия, а вторият с начален удар и атака обърна инерцията.

Във втория гейм Холандия започна с преднина от 3:1 точки, но набързо обърнахме до 8:5 след серия от зрелищни блокади. Също три точки беше преднината ни и на втора техническа пауза – 16:13, след като Георги Братоев много хитро посегна и си дръпна ръката при едно лошо посрещане на Салпаров, което изненада фатално холандската блокада. В този момент българските фенове получиха микроинфаркт – Салпаров беше принуден да напусне и минаха 20 минути, преди съдиите да бъдат убедени, че Владислав Иванов трябва да ни е либеро, тъй като холандците протестираха, че като такъв е записан вторият ни разпределител Андрей Жеков. Стигна се до скандал между нашия треньор Пламен Константинов и този на холандците Хидо Фермьолен и за съжаление това повлия негативно на нашите, които допуснаха серия от цели 6 поредни точки за лалетата – 19:16! Това се оказа достатъчно, за да загубим и гейма – с 25:20.

Сривът в нашия отбор ставаше все по-сериозен и сервисът на Ван Дайк позволи на противниците ни да натрупат аванс от 6:2 точки, а холандците вече лазеха по нервите на цялата „Арена Армеец” с арогантното си и предизвикателно поведение. При първото техническо прекъсване вече изоставахме с 3:8 след зверска блокада срещу Ники Пенчев. Намалихме до 6:8, като Владо Николов с играта си успя да прекъсне пропадането, но противникът не позволи дълга серия и закова аванса си на 3-4 точки. Пламен Константинов обаче реагира бързо, вкара в игра резервния разпределител Любомир Агонцев, който разигра Ники Пенчев и Миро Градинаров. И обратът стана факт – от 22:19 за холандците, до 22:23 за нас със серия от сервиси на Пенчев и уникално спасяване на забивка на Ван Дайк от страна на Влади Иванов. За съжаление Владо Николов изпусна атака при 23:23, след като цял гейм не сбърка, но изравни за 24:24. Обърнахме до 25:24 със зрелищна блокада на Виктор Йосифов и след като на два пъти не можахме да направим точка на наш сервис, Мирослав Градинаров реши всичко с ас – 28:26!

В началото на четвъртия гейм най-после нанизахме блокада на прекалено повярвалия си Нимир Абдел-Азис, но Холандия поведе с 8:6 на първа техническа пауза. Последва и спорно съдийско решение в полза на лалетата за блок-аут и преднината на лалетата стана четири точки – 10:6. Намалихме до 12:13 със спокойна игра, като Владо Николов можеше и да изравни, но игра твърде технично и холандците успяха да направят контраатака. Все пак логичното стана с ас от флот сервис на Пенчев за 14:14, но холандците пак поведоха с две точки, за 16:14, след себеотдайна игра в защита. Отново изравнихме, за 19:19, след два хубави сервиса на Владо Николов, но точно него холандците хванаха на блокада за 21:19 в тяхна полза. Големият ни нападател обаче получи шанс да отвърне и изравни за 23:23 с много мощна атака, но холандците затвориха гейма с 25:23, след като неутрализираха поредно нападение на Николов с добра игра в защита – тайбрек.

В гейма на бързата смърт първи напред дръпнахме ние – с 3:1, след като пробихме Дик Хой на посрещане. Можехме да поведем и с 4:1, но Агонцев не вдигна добре на Градинаров и го заби в холандската блокада, а лалетата изравниха за 3:3 след добър рефлекс в защита. Агонецев направи и нова грешка, като пак подаде твърде близо до мрежата на Градинаров, последва блокада и Холандия поведе с 4:3. Смяната на полетата дойде при 8:7 за Холандия, а лидерството се обърна след 9:9, когато холандците направиха непростима грешка при опит за атака в центъра – удар директно в мрежата и 10:9 за нас! Холандия обаче обърна нещата за 12:11, когато Алексиев беше уловен на блокада. Отвърнахме с ас на Владо Николов за 13:12, като в случая помогна и мрежата. Първият мачбол беше за нас – след успешна атака на Тошко Алексиев и той застана на сервис. Получихме шанс за атака, но Братоев не потърси Владо Николов и холандската блокада сработи за 14:14! Блокадата ни спаси в следващото разиграване, когато посрещнахме много лошо и Владо Николов просто прехвърли топката, но Ван Дайк отрази и втория ни мачбол с хубава атака блок-аут – 15:15. Трети мачбол – и този път Владо Николов не прости, макар и със страшно измъчен блок-аут – 17:15!

Схемата на турнира

Вече са ясни всички отбори, които се класираха за преките елиминации на първенството. Четири отбора ще почиват ден повече (13 октомври), тъй като спечелиха първите места в групите си. Освен България, това са още Полша, Русия и Франция. Вторите и третите в предварителните групи обаче играят помежду си, за да определят общо четири тима, които ще стигнат до четвъртфиналната фаза и там ще се изправят срещу почиващите на 13 октомври.

Първата двойка на предварителната пряка елиминация е Белгия срещу Германия, като победителят се изправя срещу нас.

Втората двойка противопоставя вторият от група D Сърбия срещу третия в група B Естония. Сърбите са явен фаворит да продължат напред, като победителят от този сблъсък ще играе на четвъртфинал с настоящия носител на Световната лига Франция. Който излезе победител от тук, ще се бори на полуфинал с един измежду България, Германия и Белгия.

Третата двойка ще е между втория в група A Холандия и третия в група C Словения. Продължилият от тази двойка ще трябва да се изправи срещу световния шампион Полша.

Четвъртата двойка се оформи от втория в група B Италия и третия в група D Финландия. Италианците изтърваха първото място в своята група, след като бяха обърнати от 2:0 от Франция в изключителното дерби в Торино (25:23, 25:21, 19:25, 17:25, 13:15) по-рано тази вечер, но все пак са твърд фаворит срещу финландците и няма как да е иначе с играчи като Иван Зайцев, Османи Хуанторена и Лука Ветори. Победителят от тази двойка излиза на "горещ" четвъртфинал с първия в група D Русия. Който победи от този поток, ще чака един измежду Полша, Холандия или Словения на полуфинал - най-вероятно световните шампиони.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес