Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът отсече: Стойчев трябва да остане

16 май 2012, 11:36 часа • 11206 прочитания

Премиерът Бойко Борисов е поискал да се съхрани националния отбор по волейбол с треньор Радостин Стойчев.

Това стана ясно след срещата при министър-председателя в Министерски съвет. Борисов разговаря около час с бившия треньор и играчи от отбора.

"Основното, което искаме, е да запазим Радостин Стойчев", заяви премиерът.

След олимпийските игри ще се анализира какво е състоянието и тогава могат да се вземат някакви решения.

"За момента трябва да съхраним сили, да запазим отбора, това е желанието и на премиера. Разчитаме много Радо Стойчев да остане като треньор на националния отбор и Федерацията по всяка вероятност ще се съгласи на това, което се предлага", коментира пък министър Свилен Нейков.

По думите му играчите са казали, че помежду им няма противоречия.

Предстои среща с Федерацията, на която ще бъдат уточнени съответните позиции.

Борисов е имал желание да разбере каква е ситуацията от бившия треньор и играчите и е изказал загриженост за отбора и средствата, които правителството отделя за квалификация.

"Няма никаква промяна в статута ми. Ситуацията е представена пред Борисов каквато е – че към настоящия момент аз не съм треньор на националния отбор, уволнен съм, искаше да чуе момчетата какво мислят и разбира се, това е едно решение на Федерацията, няма какво да се обсъжда. Не смятам, че някой ще ми предложи да се върна в националния отбор. Ситуацията, каквато е в момента, е нетърпима", коментира на излизане от кабинета на Борисов Радостин Стойчев.

Специалистът сподели още, че се опитва да убеди играчите да не се отказват. По думите му тези, които обмислят такова решение не са само трима.

"Не съм готов на отстъпки и не съм дошъл за това. Дойдох, защото премиерът лично ме извика, защото искаше от мен обяснение за ситуацията. Тук не е ставало въпрос за преговори, ставаше въпрос, че аз трябваше да обясня ситуацията и се чувствах също така и отговорен като бивш треньор на националния отбор, каза Стойчев.

Той каза още, че не е дошъл, за да прави бойкот и е готов да направи каквото трябва за българския волейбол.

"Не искам играчите да не участват в квалификацията, напротив, винаги съм поставял националния интерес пред всичко останало и в никакъв случай не смятам, че ако моето оставане на поста треньор застрашава националния отбор това трябва да се случи. Напротив, аз бих направил всичко възможно отборът да отиде на Олимпиада. Предпочитам да отиде на Олимпиада без мен, отколкото да не отиде с мен", каза Стойчев .

Освен него с министър-председателя се видяха и обмислящите отказване от националния тим Матей Казийски и Андрей Жеков, както и либерото Теодор Салпаров.

Преди да започне срещата любимецът на българската публика Радостин Стойчев бе посрещнат с ръкопляскания от привърженици, събрали се пред Партийния дом в София, за да го подкрепят.

Феновете се бяха организирали още вчера във Фейсбук, след като се разбра за срещата между министър-председателя и специалиста.

"Проблемът не е само кой да бъде национален селекционер, а става въпрос за управлението във Федерацията. Съсипват една от малкото радости, които имаме" оплакаха се феновете.

Хората развяваха националния флаг и опънаха плакат със снимката на Стойчев и надпис – „Един отбор, един треньор, една мечта”.

С оглед развитието на драмата около отбора премиерът възнамерява да убеди федерацията Стойчев да бъде върнат начело на отбора ни за предстоящите мачове. Както в неделя, така и сега последната дума ще има именно министър-председателят, тъй като държавата отделя средствата за финансирането на тима ни и за домакинството на двете квалификации и финали на Световната лига.

Според запознати Стойчев може да се върне само при условие, че бъдат освободени президентът на БФВ инж. Данчо Лазаров и членът на УС на БФВ Любо Ганев. 

Управителният съвет на БФВ трябва днес задължително да се реши кой ще е селекционер на България.

Какво ще е бъдещето на волейболния национален отбор и Радостин Стойчев предстои да се разбере в близките часове днес.

Очаквайте подробности!

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес