Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златната рибка отплува, шарани

13 ноември 2014, 10:10 часа • 71626 прочитания

Вече от два дни в България гърми поредния скандал – този с изчезналите тефтерчета на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт (КПУКИ) Филип Златанов. И при цялата тази шумотевица пред широката публика огромното мнозинство от медиите правят сериозен пропуск – не е просто обяснено защо това е трагедия, която показва как борбата с модела „Кой” си тече само по телевизионните студиа и в интервютата пред електронните и печатните медии.

Колко от обикновените българи разбраха, че по случая „Златанов” всъщност има две дела? Първото е за неизпълнение на служебните задължения на Златанов – той е забавил решения на КПУКИ с цел да причини вреда или да набави облага за други лица. Облагата е за Росен Плевнелиев, тъй като Златанов е скрил от обществеността, че той е проверяван за конфликт на интереси. Причинената вреда е за Димана Ранкова - тогавашен председател на Комисията за финансов надзор и за Лилия Бунева - бивш председател на Сметната палата. На първа инстанция Златанов получи три години и половина ефективна присъда, въпреки че държавното обвинение искаше три години, но условно!

Второто дело е далеч по-важното – то е по досъдебно производство № 9 от 2014 г., което бе отделено от първоначалното дело. И неговата цел е да се установи кой стои зад инициалите Б.Б., Ц.Ц., И.Ф., Д.П. и всички други инициали  в тефтерчетата, които не бяха публично показани! Защото Цацаратурата показа само избрани странички. Това не значи, че хората зад видяните инициали не са виновни за създаването на модела „Кой” – напротив. Просто има и други, които са виновни, но не им се показаха имената – защото съдебната ни система всъщност е живото лице на мафията.

Цацаров, с цялото си нахалство, вчера следобед обясняваше как на Европейската комисия няма да ѝ пука „за един бележник”. А за два ще ѝ пука ли, г-н Главен прокурор? На Вас явно не Ви пука, след като всички в тая система си мислите, че някой ще повярва как вещото лице, което сигурно милион пъти е ходило да предава доказателства в съответната служба, се загубило в София. Пълен смях. Но така е – когато се протестира „умно, красиво и интелигентно”, а не с тоягите, така ще бъде – ще ни яхат всякакви цаци и ще ни обясняват да плуваме напред.

От цялата история едно е кристално ясно – второто дело, с инициалите, сега ще си потъне. И не ми трябва флашка или вътрешна информация, за да съм наясно. А инициалите ще продължат да ни управляват, като просто ще си сменят имената – първо едните – Б.Б., Ц.Ц., после другите – М.М., а А.Д. и Д.П. винаги в сянката отзад. И народът ще си плаща, докато си кюта.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес