Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания: "Без нож съм като без телефон"

03 октомври 2024, 08:20 часа • 1100 прочитания

Зомби ножовете са богато украсени ножове, вдъхновени от филмите за зомбита. Дръжките им са цветни, а остриетата им често са украсени - например с черепи. Все повече млади хора във Великобритания, понякога дори деца, носят тези ножове, обяснява пред Би Би Си Тайлър Кланси, експерт в областта на работата с деца и младежи. По думите му младежите го правят, защото се страхуват и гледат на ножа като на средство за сплашване.

Вече има дори 6-7 годишни деца, които носят ножове, казва социалният работник Дзак Дъгдейл. А експертът Мартин Бисп говори за "нормализиране". Да излезеш навън без нож е все едно да излезеш от вкъщи без мобилен телефон, му казал веднъж един младеж, разказва германската обществена медия АРД в своя публикация.

По данни на полицията почти 20% от насилниците с нож през 2023 година са били младежи на възраст между 10 и 17 години. Особено в Лондон има сериозен ръст на този вид насилие: с 16% са се увеличили нападенията между март 2023 и март 2024. В цялата страна за този период те са около 50 000, което представлява ръст със 7%, уточнява АРД.

Още: Борис Джонсън написа мемоари, за да каже кой политик изглежда като бик (ВИДЕО)

Полицията е регистрирала и около 28 000 случая на незаконно притежание на ножове. Нападенията често са с фатален край. Само в Лондон през миналата година 18 тийнейджъри са загинали при нападения с нож.

До 4 години затвор

Сега нов закон трябва да реши този проблем, забранявайки зомби ножовете и мачетета. Досега съществуваше вратичка, която позволяваше някои видове от тези ножове да останат законни. От 24 септември нататък обаче производството, транспортирането, продажбата и притежаването на всички видове ще бъдат забранени. Нарушителите могат да бъдат осъдени на до четири години затвор.

Дотогава полицията моли собствениците да предават ножовете си доброволно в полицейските участъци. Премията от 10 паунда за предаден нож (около 12 евро) е замислена като стимул. Най-високата премия възлиза на 30 паунда.

Още: Великобритания обяви нови санкции срещу руския газ

Освен това ножовете няма да бъдат проверявани за пръстови отпечатъци. Така че никой не бива да се страхува, подчертават от полицията. Затова и кампанията е известна още като "амнистия на зомби ножовете", посочва германското издание.

За много роднини на жертви това е първа стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна. Според британския закон за оръжията частното притежание на много ножове е забранено. Кухненските ножове обаче не се броят, уточнява АРД.

Включително заради това роднини и активисти призовават да се обърне внимание на причините за нападенията с ножове. В Лондон престъпленията с ножове традиционно се свързват със съперничеството между бандите - казва Джеймс Александър, научен сътрудник в Института по криминология към Лондонския университет "Метрополитън". Този проблем е особено актуален в бедните части на града, където се предполага, че бандите предлагат някаква сигурност.

Три основни фактора за този вид насилие

Още: Великобритания: Почти изчерпахме оръжейните си запаси след 2 г. и половина война в Украйна

Въпреки че по данни на Националната здравна служба (NHS) медицинска помощ заради прободни рани търсят повече чернокожи или представители на други национални малцинства, бедността е най-благоприятният фактор - дори в квартали, където живеят предимно бели британци, казва Александър.

Според Питър Нейруд от Института за изследване на престъпността към Университета в Кеймбридж три фактора благоприятстват насилието с ножове: наркотици, предишен опит с насилие и проблеми с психичното здраве.

Така че, освен да събира ножове и мачетета, новото лейбъристко правителство все още има да извърви дълъг път. Както припомня АРД, то обеща за 10 години да намали наполовина броя на нападенията с ножове.

 

Още: Стармър: Русия третира гражданите си в Украйна като месо, което се хвърля в месомелачка

Източник: Дойче веле

Британският външен министър сравни Путин с "робовладелец" и "мафиот" (ВИДЕО)

Ще има ли миграционно споразумение между ЕС и Лондон

Болезнени данъци и лишения: Икономиката на Великобритания поема по нов път

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес