Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тържество на закона

07 май 2012, 09:12 часа • 8964 прочитания

Миналата седмица беше знакова за законността. Макар и кратка - със само три работни дни - тя най-после, дай Боже, сложи началото на справедливостта в държавата. За три дни в правоохранителната и съдебната система се случиха неща, които не бяха се случвали 22 години. Като с вълшебна пръчица.

Убийствено мъчно, същевременно куриозно и с тежък (полу)нощен труд депутатите приеха прословутия - за по-кратко - закон срещу незаконното забогатяване.

В стремежа си да бавят и спъват приемането на закона, за БСП и нейните сателити от опозицията процедурата също бе изтощителна. Но законът бе приет и, въпреки Конституционния съд, рано или късно ще задейства. Просто защото трябва... И е справедливо.

Дълго чакан, законът срещу крадците ще жъне занапред.

През кратката първа седмица на май се случиха и други знакови събития. Вече без право на обжалване, в затвора за по пет години най-после влизат прословутите братя Галеви, които подлудиха цял град, а по едно време за малко да подлудят цялата държава. Ще го кажат дупничани, но ако не всички, то поне повечето от тях ще въздъхнат с облекчение.

Пак в късата седмицата изгърмяха десетина митничари от Капитан Андреево. За кой ли път се потвърди иначе всеизвестната тайна, че "митничар" освен всичко друго означава и 2-3 хиляди лева джобни пари след всяка смяна. Акцията бе брилянтно изпипана и изпълнена, за да докаже, че всякакви теории за ротация на екипите по границите просто са безсмислени и може би е време - щом ще сме граница на Европейския съюз, да си поръчаме примерно германски или холандски митничари. Без майтап!

Заключиха отново Алексей Петров с мярка "задържане под стража", за да не притиска свидетелите. Досега той главно на това разчиташе, за да удължава делото и да печели време. Затвориха му кранчето - в пряк и преносен смисъл.

След чуждестранно ДНК-изследване пак през кратката седмица задържаха точния заподозрян за убийството на Ана в Борисовата градина, като същевременно справедливостта възтържествува за един - оказа се - невинен човек.

Боевски, за съжаление, получи 9 години затвор в Бразилия, за да ни покаже, че не навсякъде известните могат да си купят невинност. Не може да има съпричастност и съчувствие за шампиона, защото девет кила дрога стигат за зарибяването на 5000 деца.

При това предназначени за България.

Има и по-прозаични случки от края на миналата седмица. Вдигнаха на 10 000 лева глобата за производител, който влага палмово масло в млечни продукти, без специално да е упоменал това на етикета. Така ами, иначе плащаха по стотина лева глоба и продължаваха да тровят народа!

Справедливостта е всичко на тоя свят. Тя тежи повече даже от личното благополучие. В период на криза пък - съвсем. Защото, когато всеки носи своята част от бремето, е и по-справедливо, и по-лесно за носене, и по-честно...

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес