Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Танева като Валери Симеонов - със смешното "извадиха ми думите от контекста"

09 юни 2020, 12:05 часа • 5976 прочитания

Министърът на земеделието Десислава Танева се обърна към подопечния си ресор и в пряк текст заяви "Да се придържаме, че няма измами и всичко е наред, защото и това ще ни спрат". И добави "да не се хвалим какви измамници сме". Причината: отпуснати субсидии за земеделски производители, които трябва да гледат определени култури, а определените култури...ги няма.

Видеото с нея е толкова красноречиво, че няма монтажист, който да успее да го извърти така, че да изглежда скалъпено. В същото време от министерството заявиха, че...записът и думите на Танева са "извадени от контекста". След това идва следното обяснение, за да... постави нещата в контекст:

„Министър Десислава Танева посочва именно тези резултати от проверките, довели до намаление на субсидии на земеделски стопани, които заявяват, че гледат определени култури, а при проверка на място не се откриват културите. Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора. Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от Европейската комисия ще поставят въпроса за подпомагането“, казват от Земеделското ведомство.

И аз нищо не разбрах от горното. Вината е моя - не мога да мисля в контекст. 

Има запис, на този запис ясно се чува как Танева на съвсем уместния въпрос защо производителите са получили повече, отколкото трябва, отговаря с "да не се хвалим какви измамници сме" и това изведнъж се оказва "извън контекста". 

Това с "извън контекста" е коронен номер - става каквото става, лъсва черно на бяло и накрая се оказва - не, не, вижте, има контекст. Публиката не е разбрала какъв е контекстът, няма никаква яснота! Тя само наивно мисли, че става дума за препоръка за укриване на измама и то от министър, но...в много по-широк контекст, това е нещо друго, нещо различно, контекстуално. Оказва се, че ние живеем без контекст и виждаме едни неща, властта живее в контекст и прави други. Ако случайно ни се стори, че властта извършва злоупотреба, това не е злоупотреба, а разминаване на контекстите. Навремето Валери Симеонов така обясняваше, че думите му за протестиращите майки като "кресливи жени с уж болни деца" са извадени от контекста. Какъв точно е контекстът така и не стана ясно: стана ясно само, че Симеонов се завърна от нищото и се оказа, че оставката му е имала особен контекст - леко снижаване на функциите, които обаче ще станат много по-мощни, когато през него се прекарват закони, чрез които да се случи новото преразпределение на икономически територии и избирателната справедливост. 

Но - макар да е много ново, неизпробвано досега от нас - да се опитаме и с Танева да видим нещата в контекст. Чуваме угриженото изречение "да се придържаме, че няма измами". Според нас това изречение наистина - право е министерството - има контекст, сериозен. Този контекст е много общ и много масов - контекстът на 13 години евросубсидии, които "се придържат, че няма измами", източват каквото може да се източи, а сега са се задали едни 13 милиарда, които - контекстуално - може да последват съдбата на предишните милиарди, които са се отичали наоколо. Но ние можем и да грешим, както казахме, мисленето в контекст е ново за нас и се молим за извинение, ако не сме го схванали. Нищо, че се разгръща пред очите ни повече от десетилетие. За финал: дали Лаура Кьовеши може да вижда в контекст? Да оставим това на нея - в какъвто контекст искате.

 

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес