Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станишев като Георги Димитров

12 юни 2012, 08:56 часа • 8863 прочитания

Ако не друго, на съботния пленум на БСП, който бе посветен изцяло на кадровата политика и новото изпълнително бюро (ИБ), се разбра, че поне по един параграф Първанов бие Станишев. Стига ти само да се зачетеш в имената на старите мутри, наводнили иначе новото изпълнително бюро. Какъвто и зъл гений да е Първанов, не можем да отречем, че точно по неговото председателско време в столетницата започна т. нар. процес на подмладяване.

Самият Станишев е продукт на този процес, именно Първанов вкара в централното и в общинските ръководства и съвети лица с опъната по това време кожа като Кадиев, Вигенин, Стойнев, Кутев, Нинова и др. Това, че е столетница за председателя Първанов не означаваше, че само стари мутри трябва да я управляват. Друг въпрос е, че именно младоците впоследствие се оказаха с по-ретроградни убеждения дори и от стари комунисто-социалисти с управленски стаж на партийни апаратчици още в Живковата БКП. Но това е друга тема.

Самият той някога млад набор в ръководството на БСП, днес, вече като 10-годишен председател, Станишев не харесва по-младите от него и не ги лансира. Вижте само кои сложи за свои зам.-председатели - Георги Пирински и Янаки Стоилов. За тях като виц в самите бесепарски среди се носи приказката, че няма по-скучни хора на Земята от тях двамата. Конкурират се взаимно с променлив успех. Особено от Пирински, което, разбира се, не е порок, но, разбира се, не е и добродетел. Освен това се знае, че бидейки най-големите сухари, те са и най-консервативно настроените апаратчици в днешната БСП. За тях чудесно приляга и никак не им убива определението "бивши комунисти". За партийна пенсия в новото ИБ са и много други, да споменем още само Дъбов, Миков, дори Дърева, колкото и далеч от пенсия да е госпожицата по паспорт.

За какво говорят зам.-председателските столове на Стоилов и Пирински? Колкото до Пирински, верността му към председателя на партията - който и да е той - е по-голяма от верността му към собствената половинка. С други думи, Пирински ще пази гърба на Станишев, ще слухти и ще го държи в течение за всичките брожения и настроения в ИБ, различни от Станишевото. Стоилов пък е знак, че председателят все пак е попил нещичко от критиките на Първанов - че партията трябва да се върне в лявата си същност и да се "пролетаризира". Точно това крило на БСП оглавява Янаки Стоилов.

Верните и изпълнителните зам.-председатели ще имат и друга важна грижа. Да пазят Станишевата анти-Първанова линия на политбюро, докато той самият работи по преизбирането му - този път с постоянен мандат - за шеф на ПЕС. Да не забравяме също така, че Станишев, като международен кариерист екстра качество - е и председател на Социнтерна. Като един нов Георги Димитров и герой от Лайпциг е. Само че предвожда не Коминтерна, като "бащата и учителя на българския народ", а Социнтерна...

Дано разликата между тях не е като разликата между БКП и БСП!

Пет думи и за Първанов. Лъже се жестоко и наивно този, който си мисли, че двумандатният президент на България е сложил оръжие пред Станишев. Умълчал се е, защото мисли. Какви игрички и какви прийоми да приложи на бившото си протеже, което сложи начело на партията, уж само да му пази стола топъл. Най-вероятно заедно с верните си хора от партийната върхушка, които онзи ден останаха и извън изпълнителното бюро, плюс 68-те "негови" областни партийни организации, ще направи БСП-2.

Със сигурност в абревиатурата си това БСП-разклонение ще има думата "социалистическа", но ще е нещо различно като конструкция. Ще бъде по-вляво и ще демагогства на полето на "осъвременената" класова борба. Може би ще е нещо като скандалната крайнолява СИРИЗА в Гърция.

Не че самият той е много ляв, доволно десен си е човекът, когато е нужно. Просто тази ниша е останала празна...

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес