Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шансът да бъдат спрени "Нощните вълци" беше тишината!

30 юни 2016, 13:19 часа • 2942 прочитания

Мотористите на Путин дойдоха в България. Дойдоха с идеята да налагат доктрината на Кремъл за „руски свят“. Този аргумент срещу присъствието на „Нощните вълци“ посочи колумнистът на Actualno.com Асен Генов.

Присъствието на руските рокери в България може да се погледне чисто повърхностно, през призмата „соросоиди – рубладжии“, но по-важно е да се направи анализ до какво води то. България е разграден двор – това е отдавна ясно на всеки с капка мозък в главата.

По отношение на геополитиката има два вида играчи – активни и пасивни. Активен играч си тогава, когато имаш зад гърба си достатъчно мощ. Мощта се изразява в различни аспекти – силна икономика, от която зависят в достатъчна степен други икономики, силен военно-промишлен комплекс, от когото зависят в достатъчна степен други военно-промишлени комплекси, хомогенно като социална, политическа и културна насоченост общество, което защитава сходни позиции за развитие на държавата. Пасивните играчи са тези, при които липсва някой от тези аспекти, повечето от тези аспекти или всички.

При този прочит е пределно ясно какъв играч е България. Това обаче не означава, че трябва постоянно да сме "пасивно надупени". Дори и при липса на супер мощна икономика и армия, с помощта на дипломатически ходове България може да е по-силен играч и да се бори да стане в дългосрочен план още по-силен играч. Точно в това обаче е бедата – няма никакви признаци вече четвърт век, че след падането на комунизма стабилно опитваме да станем активен играч! Намираме си само оправдания колко сме „малки и незабележими“. И всеки следващ управляващ се води от собствения си интерес, с което не може да се гради ефективно в дългосрочен план – за 50-100 години напред! Затова и нямаме ясно поставени цели в защита на националния ни интерес и съответно подбор на инструменти за защитата им,

Идването на „Нощните вълци“ безспорно е провокация, защото говорим за организирано шествие със специалната цел – да се изтъкне величието на руския войник, като се подчертае, че го изтъкват „хората на Путин“. Това е създаване на авторитет! Авторитетите пък доказано са инструменти, чрез които се влияе на човешката психология. На ниво геополитика психологията е основен елемент при формирането на дългосрочни стратегии. Точно затова е важно да има и противодействие – защото идеите и стратегиите не се преборват с бомби, а с други идеи и стратегии.

При жалкото ни положение на държава какво можехме да сторим с „войните за справедливост на Путин“? Още преди да стъпят на българска земя информацията беше така раздухана, че да няма как да не разберат и хората, които по принцип не се интересуват от такива неща. По този начин се постига ефект на информираност – въпросът е каква информираност? Brexit категорично доказа, че хората навсякъде са едни и същи – колкото и да им обясняваш, рискът да не те разберат е много голям! Факт е, че зависи и от обясняващия, но е факт, че зависи и от слушащия! Затова най-добрата политика беше с меки, елегантни методи да не се набляга твърде много на присъствието на рокерите! Да, твърди мерки като спирането им още на границата биха били по-ефективни, но не и когато русофилството и русофобството в България са точно както "за" и "против" Brexit – почти наравно. Това е предпоставка за обществен срив, ако твърде много се бърника по темата в неподходящ момент! А когато възприемаш твърд подход, трябва да си подготвен да не се сблъскаш с по-здрава от подхода ти стена!

В случая с „Нощните вълци“ вече има идеен провал на ниво държава. Вниманието е наострено, имаше и инцидент със сбиване – обществото вече се интересува. Остава втори опит – осмиването и иронията. Когато някой ти е смешен, най-малкото не го приемаш насериозно. За целта обаче пак е необходима подготовка за налагане на тази стратегия, а в България се докарахме дотам, че даже и това не можем да направим – нито имаме желание, нито възможности.

Идването на „Нощните вълци“ е крещящ сигнален прожектор – липсата на държава позволява на чужди сили чрез своите инструменти да ни използват за бойно поле. Поуката е, че няма да минаваме между капките вечно – затова и меките тактики тряба да се ползват само и единствено като инструменти за изготвяне на ефективни по-твърди тактики за момента, в който ни потрябват. На ниво държава обаче трябва да изберем категорично – НАТО и ЕС ли ще е или Русия? Геополитическите сфери в съвременния свят са ясни – и само от нашата хитрост и от нашето умение на държавно равнище зависи дали ще използваме сферите като спасителен пояс или като камък, вързан на краката ни. Като си знаем политиците, направо да търсим по-удобни пранги за камъка ...

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес