Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

РЕКЕТ!

11 юли 2012, 10:36 часа • 13378 прочитания

Едва ли има български гражданин, който да не се е чувствал безпомощен, омерзен и рекетиран от държавата през живота си.

На всеки му се е случвало да си бие главата в стената пред абсурдите на администрацията във всяка една институция.

От вчера обаче държавата реши окончателно да се изплюе върху гражданите си и техните права със закон, който официализира рекета.

Българският парламент обвърза правото ни да се разпореждаме с имуществото си с плащането на здравноосигурителни вноски, след като на първо четене бе приета промяна в закона за здравното осигуряване, според която всеки, който иска да прехвърли собственост или да уреди вещни права върху имоти или моторни превозни средства, е длъжен да представи удостоверение от НАП, че не дължи здравноосигурителни вноски.

С това си действие Народното събрание за пореден път влезе в ролята на рекетьор, който действа с насилствения метод на принудата.

Държавата изкова поредния си закон, който противоречи на основното право на всяка демокрация. А именно - правото на собственост.

Дали са наясно въобще хората във властта, какъв пореден абсурд създадоха? Дали са наясно, че няма държава в Европа, която да асимилира нормално подобно решение? Наясно ли са в кабинета, че в страна като САЩ, която гледаме умилително в очите при всяка визита на неин държавник у нас, посягането върху правото на собственост е недопустимо? На какво си мислят, че се дължи тяхното развитие и статут на световен икономически лидер?

Въпроси от графата на риторичните. Отговори не очакваме. Едва ли вече може и да си помислим за адекватна реакция от страна на държавата, защото тя явно не знае на къде върви и какво прави.

Когато властта наруши подобно висше право, като правото на собственост, държавата гарантира плавна трансформация към структура, в която отделният човек няма право върху собствеността си, защото тя е в ръцете на чиновниците.  

И тук започва рекетът. Официалният рекет... Или корупцията. Все тая как ще го наречем. Няма защо да се залъгваме. Всички, абсолютно всички знаем, че когато на някой му трябва даден документ, за дадена сделка, този документ ще бъде осигурен. Дава го чиновникът „Х”. Онзи, който ще продаде и майка си. Цената варира. Според нуждата на клиента. Онзи гражданинът „У”, който ще прави сделка с имот или ще продава кола. Всичко си има цена в България. Просто сега ще се сменя ценоразписът.

Освен, че отварят нова бездна в корупционните ни практики, управниците ни извършват и още един подвиг. Поредният пирон в ковчега на икономиката ни. Става дума за така бленуваните от всички правителства инвестиции. Сега няма на какво да се надяват особено в бъдеще, защото когато правото на собственост в страната не е гарантирано, чуждестранните фирми започват да бягат или изобщо не идват.  

А какво да кажем за българите в чужбина.

Какво прави един наш сънародник, който се завръща у дома за ден или два, а му трябва поне седмица, за да се оправи с буксуващата администрация. Нищо! Нищо, защото му трябва бележка от НАП, за да доказва, че не дължи здравни осигуровки и да може да разполага с имотите си. Като не успее да вземе, защото чиновниците спят, в почивка са или не знаят какво да правят с гражданина от ЧУЖБИНАТА, човекът остава без своята собственост. Просто не разполага с нея. Тя е в ръцете на държавата.

Разбира се, и тук всичко може да мине по отъпкания път на корупцията и гражданинът „Х” да е уредил чрез свой близък необходимия му документ без да е стъпил обратно у нас. Чудно, идеален замисъл. Прекрасен закон и предвидими бъдещи доклади на Европейската комисия в графата: „Корупция”.

А, остана и още нещо...

От държавата, ако могат, да обяснят защо се опитват да криминализират неплащането на здравните осигуровки. Бумерангът от тяхното неплащане е изцяло срещу този, който не ги плаща. Ако не плащаш и постъпиш в лечебно заведение, не се ползваш от привилегии и отваряш портфейла широко за всяко нужно изследване или преглед. Но това е личен избор. Личен! Другото е рекет!

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес