Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди 80 години щяхте ли да ги натоварите във вагоните?

07 февруари 2019, 10:49 часа • 6048 прочитания

Човешката памет е с ограничени възможности. Същото важи и за човешкия мозък, а още по-силно и за морала. Когато един "патриот" предложи мерки спрямо само една етническа група в държавата през XXI век, това е признак на низък морал. Но когато във вените ти тече еврейска кръв, живееш в страната, горда с това, че е защитила евреите си и от устата ти излизат думи, така приличащи на онези, убили 6 млн. евреи преди повече от 70 години... Това не зная как се нарича.

Редом с евреите в концентрационните лагери са били унищожавани ромите, хората с увреждания и хомосексуалните. Всичко, срещу което родните патриоти се опитват да ни опазят. Общото между тях е малцинственият признак, различността и уязвимостта.

Преди месеци едни вицепремиер от "патриотите" нарече майките на деца с увреждания "кресливи", а децата им "уж болни". Днес неговите съратници се опитват да прокарат идеи за контрол на раждаемост и други мерки, въз основа на етноса.

На столичния прайд всяка година има анти протест на традиционното българско семейство (вероятно онова, в което всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, а между 3,5-5% от мъжете страдат от алкохолна болест).

Прокрадва се и думата "бедност" - за да не изглежда чак толкова очевидно правенето на закон по етнически признак. Така че вие, които се радвате на тези хрумки, мислейки се за велики на чаша ракия в дома, който най-вероятно сте наследили жилище от родителите ви (защото повечето от вас не могат да си купят апартамент в днешно време) или изпитвате някакво нездраво злорадство от това, че ромите ще бъдат смачкани и така ще бъдете компенсирани за вашите лични неуспехи в живота – не бързайте да се радвате. Следващите ще сте вие. Сещате ли се – разделяй и владей!

Някой ще каже не си срещала роми, не знаеш какво е. Зная. От 20 години живея в квартал, граничещ с ромската махала. За тези 20 години първо хората от ромски произход са ми помагали при качването в градския транспорт с бебешката количка и са ми отстъпвали място. Винаги първо те. От една ромска майка разбрах, че е по-лесно детето да научи едно стихотворение, ако го изпееш с мелодия. Едни такива мънички прояви на човещина, която липсва в това да разрушиш нечий дом посред зима или да проявиш безчувственост към майките на деца с увреждания. Липсва, а е основното. 

Понеже говорим за дискриминация, нека се оплача и аз. Чувствам се ужасно дискриминирана предвид факта, че в управлението ни има същества, което изглеждат по този начин – с некрасиво разположено наднормено тегло, едни малки мъже с агресивни прояви и ограничени морални възгледи, размахващи пръст пред камерите... Един вече си отиде от правителството, но не е достатъчно. 

Опитвам се да вникна в начина на мислене на ВМРО и г-н Сиди, който се пробва да обясни необходимостта им и се питам: Преди 70 години щяхте ли да ги натоварите във вагоните?

И още – прокуратурата ще се самосезира ли за реч на омраза и насаждане на етническо напрежение?

Автор: Евгения Чаушева

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес