Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повикайте и Виденов!

20 юли 2015, 09:55 часа • 12925 прочитания

Ако има единица мярка за нахалство, то тя със сигурност се казва "един Искров". Няма в новата българска история по-нахален и по-нагъл политик, или какъвто е там, и за какъвто минава, от вече бившия - слава Богу! - гуверньор на Централната банка Иван Искров. То не бяха условия, то не бяха срокове, то не бяха банкерски пируети: ако така, ако пък иначе, ако ли не - то еди-какво си...! Сякаш цял народ му се моли на колене - сакън, не думай, стой си където си, недей си отивай, че за къде сме без тебе, на кого ще ни оставиш...! В крайна сметка кандиса - при тия и тия условия, ще си събере багажа, след като два мандата, оказа се, добре си е постилял! Той и неговите подуправители! И те, кой от кой по-голям нахалитет! По 40-50 хиляди лева заплата на месец си дали, два и три пъти повече от шефа на Федералния резерв в САЩ, три и четири пъти повече и от шефа на Европейската централна банка! Но като се поразмисли човек - нищо ново под Слънцето, изненади няма! И Искров е от глутницата на Царя, помните ги как дойдоха във властта и как си отидоха - четири, а някои и осем години по-късно! Барабар с водача на глутницата! Няма в новата българска история по-големи лешояди! Няма, няма и да има!

Сега Искров е поставил и последното си условие - тръгва си, но парламентът трябва да одобри старите, неговите подуправители - Калин Христов и Димитър Костов - за нови подуправители. Иначе, баламосва ни, нямало да има приемственост! А каква е приемствеността? Ако съдим за нея по КТБ, която ни завещаха, мерси от такава приемственост!

За Калин Христов - както и да е, въпреки че и 45-те хилядарки самогласувана месечна заплата са достатъчно основание да бъде моменталически изритан от креслото на подуправителя. Другият обаче - Димитър Костов - е човекът, който по времето на големия български банков фалит приз 1996-1997 година, като финансов министър във Виденовото правителство е главният виновник за умишленото източване от 13-те банкови пирамиди на няколкото милиарда спестявания на гражданите! Ако някой е забравил: 96-та беше годината, в която финансово и банкерски България беше бетер днешна Гърция, даже две Гърции! Заради което днес, 19 години по-късно, държавата все още не може да се изправи на крака!

И сега парламентът, по всичко личи, е готов да гласува на проваления финансист и банкер Димитър Костов втори управленски мандат! Сякаш нямаше 13 обрани банки през 97-ма, сякаш не ги последва и КТБ сега! Да му го гласуват депутатите - като награда за добре свършената работа! И като министър тогава, и като подуправител сега! Както и заради 45-те хилядарки месечна заплата, които са си самогласували централните банкери! Плюс още толкова бонуси, всеки месец!

Ако се поразмисли човек, неминуемо стига и до друг български парадокс с давност `97-ма. Депутат и зам.-председател на парламентарна комисия е и друг юнак от финасовата 1997-ма. Румин Гечев, който в славните Виденови години му беше икономически министър. Обвиняват и уличаван, Гечев се оправдава, че мутрите били виновни за банковия заговор. Чудесно, но кой в държавата, ако не икономическият министър, е длъжностното лице, което е задължено да "усеща", предупреждава и дори предотвратява - с икономически средства, разбире се - грабежите! Другото се нарича комисионна!

И какво излиза накрая? Щом "заслужилият" Румен Гечев може да е депутат и зам.-шеф на комисия в парламента; щом Димитър Костов може да е подуправител на БНБ, при това за втори мандат, какво пречи да си върнем и самия Жан Виденов! За да е комплектът пълен!

Автор: Валентин Стоев

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес