Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помощ - КОЙ сее тревога и паника?!

13 април 2020, 09:45 часа • 6449 прочитания

Една от най-важните новини за миналата седмица по лично мое мнение дойде точно в последния ѝ работен ден – привличане към наказателна отговорност по чл. 326 от Наказателния кодекс (НК) на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Този член на НК гласи: "(1) Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години. (2) (в сила от 24.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) Ако от деянието по ал. 1 са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева."

В официалното си прессъобщение по случая, прокуратурата пише следното: "С оглед на високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, спрямо А.Ст. е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лв."

Сега, какво толкова е казала Стоименова, която между другото е бивш председател на Агенцията по лекарствата, което да предизвика реакцията на прокуратурата? Тя твърди, че е заради интервюта по БНР и БНТ. Колегите от БНР дори са посочили интервютата, заради които вероятно прокуратурата търси отговорност на Стоименова. Казвам "вероятно", защото документите по разследването не са публично известни.

Ако обаче става въпрос за разследване на ТОВА ИНТЕРВЮ, то вече нещата стават много сериозни. Защото в него проф. Стоименова говори за ситуацията в сектор, в който е натрупала експертните си познания и върху който има експертен поглед.

За сведение на прокуратурата – Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) публикува на официалния си сайт следното съобщение – че работи по това да създаде Единна информационна система за фармацевтичната индустрия в ЕС, за да може там да бъде събирана информация за "достъпността до критично важни лекарства, използвани в контекста на епидемията от COVID-19". Мисля си, че тази система ЕАЛ я прави, защото всичко е наред и ей така, просто се намира на работа и си оправя статистиката. Обаче от друга страна, на мен тази инициатива ми създава и тревога – за какво се създава цяла система за мониторинг, ако всичко е наред и както преди да избухне COVID-19? Де да знам, чиновниците пък да са чак такива любители на статистиката ... Може ли нашата прокуратурата да се обърне към Лаура Кьовеши да помогне? Слава Богу, в съобщението на ЕАЛ няма нищо конкретно за България!

Да видим сега какво прави Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA). Я, и тя пуснала съобщение, в първото изречение на което обяснява как наблюдава системата за доставки, която "може да бъде повлияна от епидемията от COVID-19, което потенциално може да доведе до прекъсване на доставки или недостиг на лекарства в САЩ". Г-н Гешев нали ходи в САЩ миналата есен, заедно с г-н Цацаров – може да звъннат един телефон на правосъдното им министерство и ФБР да споделят българския опит. Не за друго, ами САЩ вече счупиха всички негативни рекорди що се отнася до коронавируса и продължават да ги чупят – да им помогнем малко, ние сме отличници, а техните данни за разпространението на COVID-19 на американска земя силно ме тревожат! Добре че и FDA нищо не говори за България!

Обаче най-много тревога ми създаде Бюрото за разследваща журналистика. Тази организация се е появила през 2010 година и оттогава си сътрудничи с предаването "Панорама" на BBC, предаването File on 4 на BBC радио, британския Канал 4, Financial Times, The Daily Telegraph и The Sunday Times – поне така пише в Wikipedia, не знам колко да вярвам на тази интернет енциклопедия. Та на 6 април това Бюро публикува материал, според който в нарочно писмо европейският комисар по здравните въпроси Стела Кириакиду е поискала от производителите на лекарства да засилят производството на определени видове лекарства, които се ползват при тежки състояния на COVID-19 – сред тях са седативи, болкоуспокояващи, антибиотици, антивирусни лекарства. Бюрото за разследваща журналистика твърди, че Кириакиду е казала на фармацевтичните компании, че разчита "да обезкуражат всякакво неетично търговско поведение". Според Бюрото за разследваща журналистика, в писмото са посочени конкретни държави, в които вече има недостиг на изброените по-горе видове лекарства – Испания, Франция, Швеция, Португалия, Люксембург, Норвегия, Словакия, Ирландия, Австрия, Чехия и Малта. Бюрото за разследваща журналистика казва и, че в писмото са посочени и имена на държави, където се очаква недостиг на изброените по-горе видове лекарства – Италия, Белгия, Германия, Хърватия, Унгария, Нидерландия, Полша, Лихтенщайн, Финландия, Гърция, Кипър и Естония. Според мен това си е изключителна журналистическа наглост, която тревожи много и вече е крайно време Лаура Кьовеши да влиза изцяло в правомощията на главен прокурор на ЕС и да почерпи българския опит! Но е хубаво, че и това бюро не казва нищо за България.

Но в този ред на мрачни мисли, като обикновен гражданин на България искам да споделя и, че ме тревожат и редовните брифинги на Националния кризисен щаб, с ежедневната актуализация колко са болните и жертвите на COVID-19 – създават ми чувството, че може да се наложи да си стоя вкъщи и да не видя близките си, докато не бъде измислена ефективна ваксина срещу коронавируса и докато тя не бъде закупена и разпространена в България, а това може да отнеме години. От щаба не го казват буквално така, но аз откъде да знам, че не си го мислят - тревожа се! Тревожат ме и постоянните информационни облъчвания на г-н Бойко Борисов, особено това, че след 2-3 седмици може да сме в Ада - не искам да ходя там, страх ме е! Тревожи ме и, че често-често социалният министър Деница Сачева дава статистика колко се увеличава безработицата - кой знае дали и аз няма да остана без работа, притеснен съм! Тревожи ме и Волен Сидеров, който иска на Великден народът да излезе и да празнува масово - така няма ли да се заразим масово?!!! Не нарушава ли с нещо закона такъв призив?

Вярно, аз съм просто един човек, който най-вероятно разсъждава субективно, защото изброените по-горе причини за тревогите ми не знам дали се основават на "неверни повиквания" и "заблуждаващи знаци", или на трезва оценка, базирана на факти, или пък даже да става дума само за факти – обаче и като данъкоплатец реших да си кажа. Все пак, доколкото помня - извинете, ако не си спомням правилно, главният прокурор Иван Гешев каза малко преди да поеме поста, че прокуратурата е длъжник на обществото, а доколкото знам характерна особеност на обществото са данъкоплатците – дано държавното обвинение почне да си плаща по-активно дълговете!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес