Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Бойко Борисов към Слави Трифонов - промяна или подмяна?

28 април 2021, 13:30 часа • 6621 прочитания

Защо ни мразят? Защото сме им оставили най-стабилната държава за всички времена. Думи на Бойко Борисов отпреди 5 дни.

Да видим сега колко стабилна е тази държава. Няма и 1 месец откакто минаха парламентарните избори, вече имаме блокада на парламента. ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха кворума на днешното заседание, а за тази седмица имаше точки като второ четене на поправките в Изборния кодекс – за гласуване по пощата, за машинно гласуване, за броя на секциите в чужбина, за формирането на ЦИК, за анкетна комисия за Росенец.

Обществен проблем номер едно в България е, че не се търси сметка на политиците за качеството на работата им! Сметката се представя на избори, но това е единствено първата крачка! Покрай коронавируса много се говори за "новото нормално" – е стана нормално тези политици, които са най-силни в момента – Бойко Борисов и Слави Трифонов, да задават курса на обществото от вкъщи, през Фейсбук.

Това е не просто подигравка, ами престъпление срещу обществото! Гласоподавателите гласуват за някой не само защото искат да управлява, ами и за да се отчита как управлява! За да има съвестен отчет, управляващият трябва да бъде питан! Заради това има медии, заради това се правят пресконференции – в нормалните държави. В Булгаристан тези, които трябва да се отчитат, се крият на видно място – вкъщи. Там няма кой да ги пита нищо.

Какво пък толкова ще ги питате? Ами ще питам Бойко Борисов как Кирил Ананиев е "човекът, справил се най-добре с пандемията в Европа"! Ананиев, ако не помните, беше здравен министър преди хората миналото лято да решат, че им е писнало от Борисов и да излязат по улиците! За да ги поумилостиви, той го махна от този пост и го сложи за финансов министър. Но думите на Борисов колко добре сме се справили с пандемията не са само тези. Та въпросът ми към него е – колко добре, след като сме НА ВТОРО МЯСТО В СВЕТА ПО ИЗВЪНРЕДНА (ПРЕВИШЕНА) СМЪРТНОСТ? И втори въпрос – по-добре можеше ли, да станем на първо? Защото нали е направил най-стабилната държава за всички времена – значи г-н Борисов може да разкрие в детайли и поименно как най-стабилната държава за всички времена успява да стигне до второ място по извънредна смъртност в света и държи седмичния рекорд!

И понеже е най-стабилната държава, лъсна как РЗИ София не ще да направи график за раздаване на ваксини на личните лекари, защото не можело. Не може, да – за писарушки по бюджетни организации, които си вземат паричките на края на месеца независимо какво става, не може. Не може обаче и повече да продължава така – а Борисов управлява 10 години, колко още ще му трябват, та да може такива като РЗИ в най-голямата криза в света от десетилетия да могат поне един график да направят? Българите не разбраха, че има пандемия – идете на опашката пред РЗИ, д-р Борисов, да им го кажете! И моля без оправдания, че сега "те управляват" – тези в РЗИ не ги назначиха "те"!

Колкото до Слави Трифонов, въпросът ми е един – смята ли, че е в духа на демокрацията да дава отчет какво мисли да върши само пред сценаристите си, докато го снимат със собствения му телефон? Защото ако ще сменим Бойко Борисов със Слави Трифонов и нищо друго не сменим, айде мерси! Слави хубаво играе на всичко или нищо, поне спазва заявен принцип – въпросът е, че при опция "нищо" няма как всичко просто да се самооправи! Дали му харесва или не, много хора подкрепят "партиите на статуквото" - те са наши сънародници и няма как да се изпарят, за да може Трифонов да овладее опцията "всичко". Затова и политиката е шахът на живота - проличава си кой може да изкара ендшпила. И не вдъхва доверие, когато някой, който може да опита да направи управление, за да се бори с огромна криза, не го прави! Друго ще е, ако го направи и когато види, че статуквото го разиграва, да подаде оставка! Но по резултатите ще съдим - пътят поне изглежда засега ясен!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес