Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-подходящата реклама за Рашидов - запалка

25 август 2016, 12:56 часа • 3317 прочитания

Тази седмица (22.08 – 26.08.2016) мина под знака на на трагедията с изгорелите четири тютюневи склада в Пловдив. Пожарът лумна през в събота срещу неделя (20-21 август), а вече има и заподозрян – 44-годишият Любомир Данчев, който е бездомен.

За доста подозрителните обстоятелства около този пожар, тръгнал „някак едновременно“ се изписа много през последните дни. Ако досега някой не се е информирал за детайли, няма да го стори оттук нататък. Не се написа много-много обаче за поведението на Министерството на културата (МК).

От вторник (23 август) насам пиарите на МК се скъсаха да пращат един и същ текст относно случая. Ето какъв е дословно той: "Министерството на културата е спасило през 2010 година от демонтаж два от най-хубавите тютюневи склада в гр. Пловдив. Емблематичните сгради са спасени, след като Министерството отхвърля проекта на италианските собственици от дружеството „Р.И.П.А“ ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа. Италианските собственици са искали да демонтират складовете, които са културни ценности и са част от прочутия архитектурен ансамбъл на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. В проекта им има и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради. Министерството на културата отказва да съгласува проекта и така спасява ценните тютюневи складове, наричани от пловдивчани “Кудоглу” по името на големия дарител и благодетел на Пловдив".

Какво научаваме от това словоизлияние – през 2010 година Министерството на културата, водено и през този период от Вежди Рашидов, спасило складовете. Така ги е спасило, че през 2016 година те изгорели. Все си мислех, че когато държавата спасява нещо, тя трябва да го направи така, че да предотврати същата опасност да застраши отново „нещото“. Тези мисли ги изоставих доста отдавна де, но принципно говоря – принципите не ги изоставям.

Рашидов е много хубаво да се сети, че не сме 2010 година, а 2016 година. След като през 2010 година е имало проект за въпросните културни паметници, което точно е накарало Рашидов да си помисли, че няма да има нов опит? И предприе ли Рашидов някакви мерки? Помисли ли стратегически? Да се сети за една думичка в българския език – превенция? Не – по стар комунистическо-мутренско-политически обичай той взе да „разпределя вината“. Държава е виновна, ама и хората, които прилагали законите, били виновни.

ВЕрно ли, г-н Рашидов? Я да прочетем вие какво сте свършили. В Закона за културното наследство, с последна редакция 2009 (!!!) година, пише, че собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности, които НЕ полагат необходимите грижи за тези ценности, се наказват с 1000 до 3000 лева, ако е физическо лице и с 1500 до 3500 лева, ако е юридическо лице. Става въпрос, дебело подчертавам, ако деянието НЕ Е престъпление. Точно в това отношение Рашидов е престъпник! През 2016 година той още не е осъзнал, че е негова работа да предложи далеч по-страшни санкции за липса на грижа за културна ценност. Защото като изгори склада т.е. като има престъпление, става след дъжд - качулка. Ето примерна санкция – едиколко си процента от приходите на физическото лице и от оборота на юридическото лице. Трудно е обаче да се мисли така – по-лесно е да се мисли за софра!

От средата на миналата седмица стана ясно, че няколко министерства са поръчали артикули за реклама на оперативни програми. В доста от случаите желан артикул е запалката. Министерството на културата кога ще си поръча и то запалки – най-подходящи са за реклама какво прави!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес