Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надпревара за БГ Путин

08 март 2012, 09:16 часа • 5554 прочитания

На политическия ринг в червения ъгъл се задава безпрецедентна конкуренция. Докато в синия Бойко Борисов все повече се опитва да ни убеди, че няма алтернатива, от другата страна на барикадата вече алтернативите са две: Георги Първанов или Сергей Станишев. И ще се изненадате, когато разберете колко много хора се вълнуват от точно този боксов мач, а и колко други неща зависят от него.

Първанов отново говори бавно и мисли бързо - всички очакваха да поиска да стане премиер, а да остави битката за първенството в БСП на втори план. Първанов трябва да има спомен, че президентът Петър Стоянов стана шеф на партията си, след като напусна "Дондуков" 2, но това не му донесе нищо добро. По негови мотиви, на които трябва да имаме доверие, Първанов в момента разработва план "Путин".

Един президент, който иска след това да стане премиер.

И в този нелош план има само една спънка

Спънката е, че Първанов не разполага със съдружник като Медведев. Напротив, разполага с един подценен Станишев, който вече ясно се държи като анти-Медведев. И още по-лошо - Станишев не става за президент, което лишава червения ъгъл от възможността да си разменят поне по един път тези две държавни длъжности.

Планът "Путин" не е лош, стига да има икономическите параметри на руската икономика - примерно БВП на руснаците е нараснал близо 4 пъти, безработицата от 16 днес е 7%, инфлацията за 12 г. е намаляла десет пъти, а цената на руския петрол е със сто долара отгоре. Освен усещането за твърда ръка, в което руснаците са влюбени, Путин им даде и забравения спомен за държавна мощ - съвсем ясно изразен в цифри плюс малко патриотични песни. Това трябва да обещаят и да направят червените у нас, за да им се случи отново да са на власт. Иначе Борисов ще ги държи на санитарния минимум от 16% с помощта единствено на силния си език.

Въпросът в червения ъгъл не е кой да води бащината дружина, а е още по-социалистически: какво да се прави, когато застанеш отпред на най-голямата партия у нас. Настроенията във висшия ешелон на социалистите са про-Първанов, но едновременно с това те никога няма да направят така, че да обидят потомствения си кадър Сергей. Зад Станишев стоят и старите партийци, които харесват този тип млади и интелигентни хора,

без да знаят защо точно ги харесват

Просто им напомнят пионерчета от доброто старо минало, може би.

Затова днес Първанов трябва да се хареса на електората на Станишев, което не е толкова трудна задача. Затова и Първанов стегна турне из страната. Той иска да се види с хората от ниските стъпала на залата в малкия град, за да разбере как да се справи със Станишев, без да цепи партията и без да обиди потеклото му.

Ако човек не мисли в червено, но мисли прагматично и политически, трябва да си зададе въпроса кой е по-добър червен вожд от двамата. И отговорът не е в полза на Станишев - не защото сегашният партиен лидер е лош, напротив, а защото е пробван като премиер. Любопитството какъв премиер ще е Първанов изкушава и доста несоциалисти. Разбира се - понякога любопитството вляво ни излиза скъпо, но не можем да се сдържим: Първанов премиер през 2013-а по времето на един Бойко Борисов президент ще е изключително интересно. Още повече че Борисов не иска да сдава властта - той прави заявка за нов мандат. И ако погледнете на ринга, ще разберете, че реалните противници са Борисов и Първанов. Другият мач - ББ срещу Станишев, вече сме го гледали и ББ явно спечели. При такъв претендент като Първанов нещата не са в полза на Станишев именно заради играния мач. Между другото - никой не смее да попита Бойко с кого иска да продължи мача.

Това също ще е от значение за резултата от боричкането в червения ляв ъгъл. Борисов може да опита да предопредели този мач само с няколко реплики.

А ако се замислите по-дълбоко, ще видите, че всъщност планът "Путин" в България се реализира именно от Бойко Борисов и Първанов е малко закъснял. Най-хитрото нещо, което може да се случи вляво, е Първанов да играе конфликт със Станишев, а на изборите да бъдат заедно и да спечелят срещу ББ. После пък Станишев да назначи Първанов за премиер. Не е невъзможно. Въпросът след това ще бъде само един - какво ще работи Станишев. Ако алтернативата му е да замени Барозу (което май е в сферата на фантастиката), той не бива да има нещо против към сценария Първанов премиер. Битката продължава - тя е за титлата министър-председател, за царската корона, от която всички се оплакват. И битката няма да се случи без избори - слава Богу, ще се наложи да участваме.

Мартин Карбовски, Стандарт

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес