Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Национални предатели

18 юни 2014, 09:00 часа • 42478 прочитания

Поредното национално предателство беше извършено от всички политически партии, които в момента са в парламента. Вкупом те не се разбраха и не позволиха на суверена, на народа, да изрази пряко волята си как да се определя същността, сърцевината, ако щете даже качеството на управление на държавата България.

В репортаж на Нова телевизия циганка, която директно си призна, че не е стъпвала в училище, „защото нямала условия”, се възмути как можело неграмотните да не им дават да гласуват. Тя била гласувала за „Евророма” – прочела го. А всъщност „Евророма” беше част от Коалиция за България. Всички интервюирани от Нова телевизия циганки в един глас казаха, че гласували за „Евророма” – жени, завършили 6-ти и 7-ми клас. При пълната излагация вече се намеси един от ромите с бяла риза с призив към журналистите „да интервюират по-грамотните”. Но нито един от запитаните не знаеше и за какви избори се говори сега в държавата. Никоя от циганките не знаеше и какво е преференция.

Това е картината в България – и изобщо не бива да се заблуждаваме. Тежка болест, която трябва да бъде лекувана. И лечението е чрез отстраняване на неграмотността. Това не означава задължително гласуване, това означава образователен ценз. Естествено, всички несъгласни размахват Конституцията относно изборните права – да, равнопоставеността там е заложена. Но Конституцията е писана от хора, не от Господ. Да припомним и кои хора – тези, които ни докараха до това положение – заради алчност, заради некадърност, заради поставяне на своите интереси винаги пред националните. Всъщност те свалиха нивото на грамотност дотам, че да гледаме такива пародии като описаната по-горе в национален ефир. И не желаят да обърнат поглед към образованието, защото когато знаеш, няма как да те манипулират лесно.

Вчера лъсна как и БСП, и ГЕРБ са де факто управлявани от ДПС. Лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан каза в прав текст за задължителното гласуване: „Няма да ви се получи”. И не се получи – защото БСП бяха готови САМО на задължително гласуване, но не и електронно, ГЕРБ пък искаха задължително гласуване, електронно гласуване и мажоритарен вот ЗАЕДНО. Редно беше трите въпроса да се разделят и така да бъдат представени пред суверена, пред народа. Това щеше да е държавническо мислене. От кютуците в парламента обаче няма как да очакваме да допуснат инициатива, която би разкарала доста от тях от топлите им и удобни местенца.

В тази цялата бъркотия беше изпуснат един основен нюанс – електронното гласуване. Това е фактически образователен ценз – такива като горепосочените жителки на Факултето няма как да го упражнят. Те ще си идат в редовните секции. Но ако имаме опция за електронно гласуване, хиляди, може би дори милиони, биха го използвали, докато някоя изборна неделя „си цъкат във Facebook” - и ще неутрализират неграмотния и купен вот. Защото няма какво да се лъжем – много образовани хора са отвратени и не правят концентрирано усилие да ходят до избирателните секции, но при промяна на настроението или при осмисляне дори за минута-две вкъщи в неделя какво става в държавата, защо да не се възползва от шанса? Отделно електронното гласуване със сигурност ще даде възможност на милиони българи в чужбина да упражнят вот – а не само тези, които ги събират в Турция или такива като тези в Ленкница.

п.п. Добра идея за своеобразен образователен ценз даде и професор Михаил Константинов - да се направи сложна бюлетина, с която всеки неграмотен или с купена диплома би имал затруднения. Лошото е, че тази бюлетина ще я гласуват същите тези хитреци, които не позволиха изборния референдум. И те ще измислят начин как да преодолеят "сложността". Затова е нужно и да има реален закон и реално наказание за купуване на гласове - затвор и забрана да участват повече на избори или изборни държавни и общински длъжности за всички купувачи на гласове!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес