Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога ще ги стигнем руснаците?

24 юни 2016, 13:30 часа • 12768 прочитания

Темата за ваксините у нас винаги е болезнена. Боли ги най-много онези, които искат да замажат очите за страничните действия на ваксините и да запушат устите на онези, които говорят или пишат за тях.

На 23 юни в Actualno.com публикувахме мнението на майка относно това дали да ваксинира или не детето си. Един коментарите под статията на потребител с ник "Чичо Митко" гласи следното: "Ако имах думата тук, г-жа Гигова щеше мигом да е уволнена от "редакторския" си пост за публикуване на такава крайно вредна и неграмотно поднесена дезинформация."

Не че сме се обидили, напротив - вдъхновихме се. След като вече ви информирахме в наша статия "Комунизмът във ваксинирането в България", че България е една от малкото страни в Европа, където ваксините са задължителни, поставят се от най-ранна възраст, с най-малък интервал от време, решихме да ви представим каква е ситуацията в една голяма държава с много спорен статут относно правата на гражданите. Оказва се, обаче, че и там нещата на светлинни години пред нас.

Русия - необятната държава с толкова много хора, респективно риск от зарази, разнообразност на населението, климата, условията - все фактори, изискващи внимателен и задълбочен подход при ваксинопрофилактиката.

В Русия има Закон за имунопрофилактиката на инфекциозните заболявания. И изненада: Ваксините са по избор. Изненада номер 2: Изборът е даден още през 1998 г. Изненада номер 3: Борис Елцин го въвежда, Владимир Путин не го е отменил. Ето какво пише в Закона:

„Профилактичните ваксини се провеждат с доброволното информирано съгласие на гражданите, родителите или други законни представители на непълнолетни и граждани, признати за недееспособни в реда, установен от законодателството на Руската Федерация.“

Но изненадите не свършват до тук - във федералния закон за ваксините има и други ясно разписани моменти.

„Правото на гражданите на социална подкрепа при възникването на постваксинални усложнения

1. При възникването на постваксинални усложнения гражданите имат право на държавни пособия, ежемесечни парични компенсации, пособия по временна трудоспособност.

2. Финансовата обезпеченост на изплащането на държавните пособия и ежемесечните компенсации са задължение на Руската Федерация."

Предвидена е и компенсация за членовете на семейството и в случай на смърт, предизвикана от ваксиниране.

В Русия, която често е свързвана с ограничаване на свободата в различни социални сфери, този закон действа – отчетени са правата на гражданите, тяхното право за прилагане, води се реален отчет на ваксиниране, ефекти и постваксинални усложнения, както и компенсации за пострадалите. При нас освен липсата на регистър за страничните ефекти след ваксиниране и препълнения и задължителен имунизационен календар родните експерти обмислят допълването му с нови ваксини.

Нещо повече - националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев публично признава, че е търсен начин как да бъде забранено да се изнася информация, засягаща вредните последици от ваксините. Услужливия въпрос на „журналиста“ няма да коментираме.

На снимката: част от интервю с националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в сп. Практическа педиатрия, бр.3, 2016г.

 

В  края на април над 1140 родители изпратиха отворено писмо до институции, политически партии и медии. В него се изказва искане да бъдат разрешени редица наболели проблеми в българската ваксинопрофилактика. Публикуваха го броени медии.

Излиза, че България действително е последният остров на абсурда на задължителните ваксини, гарнирани със сериозни санкции, райско кътче за медицински лупмени, производители и търговци на ваксини, и родители-овце, които ги мързи да прочетат повече и по-задълбочено, а водят децата си за ваксиниране, все едно ги водят на разходка.

По този начин едно от задълженията на отговорния родител у нас се превръща задълбоченото информиране относно ваксинирането, отделните ваксини, страничните ефекти, информираното съгласие.... Пък било то и от интернет... когато държавата нехае - така ще е.

Докато подготвяхме този материал още една майка проплака за детето си: "При нас нещата не се развиха добре... за съжаление. След първата 6-валентна ваксина, придружена едновременно със Синфлорикс - резултата е - проблеми с кожата. Наложи се отлагане на втората доза. Но все пак не се отказахме, изчакахме кожните проблеми да отшумят, НО при поставянето на втората доза от същите ваксини - веднага от следващия ден се появи кръв в акото, после дойде и слузта, накрая се втечниха изпражненията. И така до ден-днешен - вече повече от месец! Никой не може да ме убеди, че няма връзка!!! Само се моля да се оправи Сияна! Че така дори не мога да я захраня! А за моята строга диета направо не ми се говори - вече сънувам храна и денем и нощем!"

Автор: Евгения Гигова

п.с. - Главният редактор на Actualno.com г-н Ивайло Ачев уведомява потребителя "Чичо Митко", на който му се иска да заеме поста на "главен редактор", че г-жа Гигова остава редактор и ще продължи да разширява погледа и гледните точки относно ваксините. Много поздрави на Петър Москов!

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес