Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Като го няма Фейсбук, ще бъде такъв живот ...

05 октомври 2021, 11:46 часа • 4524 прочитания

“Гледам, че много хора не са имали търпение Фейсбук да се оправи, за да напишат във Фейсбук колко им е било хубаво без Фейсбук”. Това написа един от колегите ми заради снощния огромен срив на социалната мрежа (не беше само тя с проблеми) – и го написа във Фейсбук.

Лично за себе си не мога да отрека, че ми беше също хубаво. Да, от мрежата зависи в сериозна степен работата ми, а и не само моята, но категорично Фейсбук има ефекта на наркотик, който съсипва много неща, които в дългосрочен план със сигурност са много важни за живота ни. Например:

1. Като го няма Фейсбук, няма как да работиш и обръщаш внимание на семейството си. Нали то беше първо? Но като го няма Фейсбук, колко пари ще има за семейството?

2. Като го няма Фейсбук, няма как да работиш, но не означава, че работата изчезва – отлага се.

3. Като го няма Фейсбук, не виждаш всички мъдри послания, истории и поуки от широкия свят. Като го има, пак не ги виждаш, защото те са удавени в потока от тъпи, егоцентрични, малоумни и арогантни истории, които са в пъти повече от мъдрите.

4. Като го няма Фейсбук, телефонът ти не подава сигнали за нотификации – обаче те пък като нищо се натрупват и идват

5. Като го няма Фейсбук, не се чувстваш задължен „само за малко“ да погледнеш телефона/таблета/лаптопа/компютъра, за да не ти се струпва работа после – да поразчистиш така, за малко, за 5 минутки, които стават часове. А детето те вика да си играете на нещо, което дори не чуваш ...

6. Като го няма Фейсбук, ще се върнем ли да копаем картофи? Можем ли – или ще ни се наложи? А като ни се наложи, ще можем ли?

Всъщност, от нас зависи. С пари щастие не се купува, но без пари не се живее. Така че всеки трябва да се пребори. Колкото до Фейсбук – да беше само той ... И този текст ще излезе във Фейсбук - защото така става, щом нещо се превърне в продукт, струващ милиарди и дори трилиони, ако се проследят всички косвени връзки, които съществуват заради него!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес