Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гражданите на София имат нужда от парк, а не от Тех Парк

30 април 2013, 09:35 часа • 15845 прочитания

София е рядко населена територия, обрасла в гъсти гори, тучни поляни и романтични езерца. Богатото биологично разнообразие е непокътнато от времето на идването на хан Аспарух. Единствено липсата на безстопанствените кучета нарушава съвършенството на тази екологосъобразна картина. Но пък недостигат офиси, магазини и обслужващи сгради. Фирмите не могат да осигурят на служителите си дори площта, която гробищните паркове гарантират на покойниците. Работниците се тъпчат по двама на стол и не могат дори да мечтаят за самостоятелно бюро.

Безспорно, така виждат града ни сегашните управляващи. Какво друго може да ги накара да вложат 50 млн. евро тази година само за стартирането на изграждането на София Тех Парк? Така го виждаха и предишните управляващи, които на същото място искаха да изградят правителствен административен център. Явно, не виждат как наследените от социализма паркове постепенно биват изяждани от мераклии да живеят на първа линия до тях. И, май, единственото успокоение за нормалните граждани е, че всеки, заселил се на първа паркова линия, установява следващата година, че е на втора, после на трета и така - до изчезването на съответната градинка или парк.

София има Северен, Западен и Южен парк и Борисова градина някъде около центъра. Все още, но не за дълго, защото Западният парк вече потъва в процедурата за концесиониране. Но ако гледаме позитивно, няма да е лошо да има и един Източен парк - за хората от “Младост” и “Дружба”. Защо при последното откровено популистко управление не се прави нещо, което всички жители на София биха приветствали? Защо ще се строят нови офиси, защото техпаркът е точно това? И това всичко - на фона на въведени през 2012 г. нови 140 000 кв. м. офиси, при наети само 100 000 кв.м. На фона на множество свободни или полузаети сгради на научните институти в съседство, където е точното място на един технологичен парк.

Имам едно подозрение. Една сграда може да се построи за 300 евро на кв.м., но може и за 3000. Когато се строи от държавата, накрая винаги стават 3000. И разликата може да бъде разделена между възложителя и строителя. Представете си, че поръчвате 50 000 кв. м. офиси и вместо по 300 евро ги плащате по 3000. Ще имате за подялба горница от 135 млн. евро. Вероятно може да се краде и от садене на фиданки. Може да надуете цената от 20 на 50 лв. за дръвче. Така ще имате разлика от 15 евро. Но за да достигнете по доходност технопаркостроителя, ще трябва да поръчате 9 млн. дръвчета или около 35 кв. км. Никой никога няма да ви поръча създаването на парк с такива размери. И поради това ще се строи Тех Парк, а не Източен парк. Освен ако не направим някаква промяна.

Автор: Веселин Тодоров

Веселин Тодоров е магистър по Информатика на СУ „Кл. Охридски“, завършил е курса по макроикономика на Оксфорд. Председател е за втори пореден мандат на Асоциация „Българска книга“ и за пети път последователно е член на Управителния съвет на БАИТ (Българска асоциация по информационни технологии). Изпълнителен Директор на Сиела. Женен с две деца. Учредител и член на Националния съвет на “Движение България на гражданите”.

Водач е на листата на “Движение България на гражданите” за 7 МИР -  Габрово и е кандидат-депутат в 25 МИР - София.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес