Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа каза: Провалихте се

23 януари 2014, 10:19 часа • 49528 прочитания

Насрахте се. С тези две красноречиви думички Европейският съюз каза на кабинета Орешарски докъде докара нещата в България. Простичко и ясно. Толкова ясно, че дори гьонсуратите Сергей Станишев и Лютви Местан си мълчат и оставят само министрите да коментират. При това първият министър нещо също се е ориентирал към поредния заден изход и не си отваря много-много устата.

За пръв път в историята на Европейския съюз докладът по Механизма за сътрудничество и проверка до която и да е държава се изпраща с воден знак на всяка страница, а копията са адресирани поименно, за да е ясно откъде може да изтече информация за съдържанието му. От това по-ясен знак, че Брюксел не ни вярва за нищо здраве му кажи.

Какво казаха обаче пионките, наречени министри? Зинаида Златанова заговори как докладът е справедлив, честен, не бил политизиран, но видите ли всъщност имало и похвали и те всичките се отнасяли за последните шест месеца т.е. откакто Орешарски и компания са на власт. Златанова сигурно визира "похвалата" за шефа на ДАНС, няма как да е другояче.

Вигенин, на когото колегите от Vesti.bg му бяха написали малко по-другояче името – с едно "а" вместо "е", сложено даже в първата сричка, пък взе да обяснява как всичко било очаквано и как не отивало на посланици като Джонатан Алън да дават оценки. Дори в безумното си нахалство стигна по-далеч и поиска на всички в ЕС да им бъде наложен Механизъм за сътрудничество и проверка. Е да, но не всички в ЕС си назначават колоритни типове със сладки за щипане бузки за шефове на ДАНС, не всички в ЕС си назначават министри и областни управители, замесени в скандали със заменки и не особено законно, да не говорим за морално застрояване по Черноморието (Калин Тихолов), с източване на социалната система на чужда държава (Иван Данов), с вкарване на „майчиния език в учебниците” (Мариана Георгиева), с тоталното мълчание и непоемане на отговорност за близо 500 деца в елитно училище като Класическата гимназия (Петър Стоянович), с ефективната присъда за побой (областният управител на София Емил Иванов), с незаконно енерго в Самоков (депутатът от ДПС Александър Методиев) и с още, и още, и още хиляди непрозрачни назначения навсякъде в държавната структура. Да не говорим и как за пръв път в световната история един парламент заседава от самото начало на сформирането си пазен от хиляди полицаи и ограден с тежки метални заграждения. Тия "дребни" забележки Брюксел не ни ги спести, колкото и Вигенин "да мърда". Но както се казва в една стара казармена приказка – колкото повече мърдаш, толкова повече ....

ЕС каза, протестите от над 200 дни казаха, никой обаче от „държавните мъже и жени” не слуша. Това вече не е прецедент – навсякъде по света политиците трудно слушат. Затова сега в Украйна се стигна дотам, че с камъни и дървье хората се борят за държавата си. У нас го докарахме само до "пърформанси" и "хепънинги" – цивилизовано. На някой що годе използващ сивото вещество в главата си да му харесва тази "цивилизация" в България?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес