Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Етническите предизборни провокации започнаха

20 март 2013, 09:29 часа • 7543 прочитания

Наближат ли избори, значи задължително трябва да очакваме дежурните етнически провокации.

Най-голяма изгода от тях извлича ДПС, защото с малко усилия успява да консолидира за пореден път електората си. Българските мюсюлмани далеч не са заблудени и знаят, че ДПС не е цвете за мирисане. И партията го знае. Ето защо преди всеки вот съдейства за организирането на етническо противопоставяне, имащо за цел да сплаши мюсюлманите, за да се обърнат те отново към ДПС.

Националистическите партии също, макар и в по-малко степен, се оказват облагодетелствани от ситуацията.

Примери - много. Скандалните изказвания на Доган, сблъсъците пред Баня Башъ, покушението срещу вече бившия лидер на ДПС... Датата за изборите обаче се промени и трябваше да се действа бързо, още веднъж.

Явно, този път чрез Мюфтийството.

От седмици насам прави впечатление една тенденция Мюфтийството да иска терени или обекти в различни градове. И логично, напрежението се покачи.

Първо, в Гоце Делчев плъзна слух, че ще се строи нова джамия. Общественото недоволство веднага ескалира в протести, въпреки уверенията на местната власт, че придвижване на подобен проект няма.

Проблеми имаше и в Кюстендил. След като не успяха да си върнат старата джамия, от мюсюлманското вероизповедание поискаха новия СПА комплекс под Хисарлъка. И не само него. Предявиха претенции и към терена, върху който е издигнат паметникът на Ильо Войвода, изиграл важна роля за Освобождението на града. Протестите не закъсняха.

Дупница беше следващата мишена на Мюфтийството. То пожела да стопанисва обявената за паметник на културата джамия, която сега е галерия и която всъщност никога не е била действащ мюсюлмански храм. От общината заявяват, че искът няма никаква правна база, а църковни представители с възмущение обявиха, че това е чиста провокация, тъй като в Дупница мюсюлмани не живеят.

И за капак - информацията, че в Кърджали ще се строи мега джамия, финансирана от Турция. Цената - 12 млн. лв.!

Местните власти дават ясно да се разбере, че Мюфтийството декларира тези свои искания без да има никакво правно основание и че де факто това са безсмислени декларации.

Тогава защо? Явно, за да се всее смут. Явно, за да бъде разклатен етническият мир. Подчертано - РАЗКЛАТЕН, не сринат - точно толкова, колкото е нужно за влизане в парламента. Защото надали има човек в България, който да не си дава сметка колко опасно е активното заиграване с етническата карта.

Срещу тези сметки има само един антидот - мисленето и спокойствието. Българското общество, за щастие, е толерантно, а и разсъдливо. Ето защо имаме реалната възможност да направим така, че тези номера просто да не минат.

Автор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес