Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Де да бяха депутатите маймуни

20 декември 2017, 09:45 часа • 5727 прочитания

Президентът Румен Радев оприличил депутатите на маймуни заради това, че им казал, че са загубили човешкия си облик като отхвърлиха ветото му върху мораториума за нови лекарства и иновативни терапии. Това написа моят колега Валентин Стоев в своя гледна точка.

"Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш" - това е основният принцип, от който се води Actualno.com при публикуването на коментарни материали. Тъй като, обаче, и аз имам право да кажа своята гледна точка по въпроса, ще го направя в следващите редове.

Ако Радев беше казал директно на депутатите, че са маймуни, щеше да отрази мислите и чувствата на кажи-речи всички българи, без роднините на народните представители. А точно в случая президентът би бил напълно прав да го каже. Защо ли – защото щом си тръгнал да запушваш пробойни в здравната система, като пестиш 25 млн. лева, но оставяш широко отворени врати като тези с липсата на контрол върху клинични пътеки и с постоянното откриване на нови и нови частни болници, когато общински и държавни лечебни заведения изнемогват, тогава си или маймуна, или долен, мръсен продажник! Това е същото като да кажеш, че е по-важно да спестим 25 млн. лева, отколкото да не позволим да бъдат откраднати 3,5 млрд. лева (КТБ) или 10,5 млрд. евро (АЕЦ "Белене").

Радев, обаче, имаше предвид нещо съвсем друго – че депутатите са потънали толкова в игричките, които въртят за своя изгода, че вече дори не обръщат внимание на крайно нуждаещи се хора като тези, които се борят с най-страшните и коварни болести, познати на човечеството.

Вярно е и, че заради приетия в крайна сметка бюджет на НЗОК, Радев се готви да върне и антикорупционния закон. Но не е вярно, че още можело този закон да стане такъв, какъвто го искал държавният глава. Защото законът се приема текст по текст, а най-важните за обществото текстове вече минаха на второ четене – например този, че ако се осмелиш да сигнализираш за корупция, никой няма да ти пази името и личните данни, ами директно ще си изложен на милостта на този, срещу когото си сигнализирал. А простата логика тук е следната – подава се сигнал до съответната комисия, тя го проверява прилежно, установява дали има основание и АКО счете, че има, нещата отиват към прокуратура и съд. Но, разбира се, тази проста логика я няма в закона – защото той е направен само за да лъже тези в Брюксел и евромониторинга. Не че Радев се е загрижил по тази линия – той и БСП искат да имат институционален контрол върху ръководството на бъдещата комисия, която ще е просто още една бухалка. Но с ветото си, принципно и вселенски, всъщност би бил прав, макар че то няма да има никакъв ефект. А трагичното е, че когато вето се налага с мотиви, съвсем различни от тези, заради които всъщност трябва да има вето, следващият път, когато трябва, просто няма да има даже и вето.

Всъщност тези две теми – НЗОК и борбата с корупцията, само показват липсата на желание да имаме държава. Подобието, което наричаме държава, се използва само за хранилка на определен брой хрантутници. Те определят правилата на играта и всичко става под маската на "така е конституционно, така е законно". Така е – но не е МОРАЛНО! Не е СПРАВЕДЛИВО. Не е в обществен, а в частен интерес.

Когато бях по-млад, вярвах, че е възможно управляващите, които и да са те, ще крадат, ще крадат, ще се накрадат и ще ни оставят на мира. Само че всъщност не става така. Всички маймуни например, като се наядат и слизат от дървото с банани, така че остават банани и за други. Някои хора – не. Те се качват на дървото и гледат да стоят там, докато са живи. Срастват се буквално. Даже гледат, ако могат, да се качат на всички дървета с банани, които видят, че да не остане за друг. Така че да сравняваме такива хора с маймуни е обида ... само че за маймуните!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес