Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цяла реколта "гнили ябълки"!

02 декември 2015, 10:21 часа • 10332 прочитания

Не гнила ябълка, както я нарече френският посланик, а цяла градина с гнили ябълки. Това е съдебната система на България - масиви, които чакат изсичане! До корен! Ето го сега и случаят "Бисеров", шум до небето, показен арест и накрая... невинен по всички обвинения! Няма ли кой да им потърси сметка на тези самозабравили се магистрати? Може ли прокуратурата да го обвини във всички възможни валутни, данъчни, банкови и т. н. прегрешения на земята, включително и в пране на пари, а съдът - точно обратното - до го облече в чисто бял костюм, при това в рекордно къс, двучасов съдебен процес, и да го пусне да си ходи по живо, по здраво?! Като херувимче, личен пратеник на Господ, който освен че не е виновен за нищо и е наклеветен, е добре да почне да преподава уроци по честност и почтеност! Нищо чудно накрая да го върнат и в президиума на парламента - нищо, че е друг!

Какво говори разнобоят между съда и прокуратурата? Че или съдът е непоправимо корумпиран и срещу рушвети обявява тежки престъпници за невинни; или че прокуратурата е дотолкова некадърна и непрофесионална, че обявява Ангелчета за престъпници! Кой е крив и кой е прав тогава?!

Напоследък в правосъдната система - дали въобще трябва да се нарича така - се вихрят всякакви скандали. Всеки срещу всеки. Главен прокурор срещу министър на правосъдието и обратно; министър на правосъдието срещу Висш съдебен съвет (ВСС) и обратно; ВСС срещу главен прокурор и обратно; всички заедно срещу министъра на правосъдието! Воюват и съдилищата помежду си - Районен срещу Градски и обратно; Градски срещу Касационен и обратно; Касационен срещу Върховен и обратно... А изводът е само един - че в правосъдната система на тази малка държава не само съдия Ченалова е "гнила ябълка", гнил е едва ли не целият ябълков масив, цялата 25-годишна реколта е за бунището!

Вижте го любимия на цял народ Сотир Цацаров. Захапа Сидеров, едва когато онзи го настъпи персонално, дотогава се ослушваше като затиснат. Така и сега - едва когато в скандалния запис на Янева и Ченалова беше лично споменат - че е ходатайствал - Цацаров се размърда и поиска прокурорска проверка, първо само на незаконния запис, а после и на съдържанието му!

Много се спори кой е виновен за опорочената българска правосъдна система, която май вече няма оправия. Разни са мненията, но най се набива на очи теорията за "четиримата душмани" на прехода:

Татарчев,

Филчев,

Велчев,

Цацаров!

Те подаваха тона, те бездействаха, те опорочиха системата, като подвеждаха под отговорност избирателно. Прикриваха виновниците и слушкаха какво им казваха политиците! Затова 26 години по-късно няма нито един политически разбойник в затвора. Няма дори условно осъден! Така последният "невинен по всички обвинения" е Христо Бисеров! Облякоха го в чисто бял костюм!

Омразни, не омразни помежду си, има един момент от годината, в който тогите от различните магистратури се обединяват като един. Всяка есен - и главен прокурор, и министър на правосъдието, и ВСС, и следствие, и съдилищата, и чиновниците, и чистачките - се обединяват в железен юмрук, за да изнудят за пореден път правителството - което и да е то - да им "актуализира" бюджета за годината. Така магистратите наричат увеличението си на заплатите. И винаги успяват! Всяка Нова година си честитят средно с 30 до 50 на сто по-високи месечни възнаграждения!

Не били "гнили ябълки"! Червясали са даже! Не само Ченалова, а всички, цялата градина, целият "ябълков" масив, реколтата! Всичките 26 реколти, оттогава - досега!

Автор: Валентин Стоев

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес