Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Архиереите се хванаха за брадите

13 ноември 2012, 09:32 часа • 11115 прочитания

Очевидно е, че в Светия Синод след Максим дядо Николай взима превес - няма търпение клетият митрополит и бърза да надене на главата си освободената патриаршеска корона.

Не бързай толкова, дядо Николай, нищо, че си дядо, още си млад, ще ти дойде редът. Има си йерархия, а както се разбра, и опашка, на която никой никого не трябва да изпреварва. Камо ли пък митрополит - митрополита.

Побързаха синодалните старчета да се счепкат, за короната ли, за имотите ли, за славата ли? Или и за трите наведнъж. Но е грозно, че още не е отлетял на небето духът на патриарх Максим, и те вече са се хванали за брадите. Грешка направи покойният патриарх, като не посочи лично заместника си. Може би е знаел Светейшеството, че така ще си навлекат още по един грях - като не изпълнят завещаното му - и им го е спестил.

Иначе миряните у нас са тренирани откъм каноничните крамоли. 90-те години целите преминаха сред църковни раздори и в компанията на два Синода. Свикнали сме им на "номерата", още ни кънтят ушите от църковните глъчки.

Временен наместник ще е дядо Кирил Варненски, пловдивският Николай е недоволен, нарушена била процедурата на избора. Може би, но още отсега да предупредим - когато ще се избира следващият патриарх, нека избирателите хубавичко си помислят. Защото в Закона за вероизповеданията ясно е записано, че за такъв трябва да бъде издигнат и избран най-достойният. Църковно-народният събор, единственият легитимен форум, планиран за пролетта, трябва да избере за глава на БПЦ най-богоугодното лице. Очевидно доста ще се затрудни...

Че си заслужават архиереите насмешките, основания има и в архивите на Комисията по досиетата. Така наречените кандидати за патриаршеския трон на, Бог да го прости, дядо Максим са в двете си трети доказани сътрудници на ДС, други двама пък - доказани агенти на Московската патриаршия, а Николай, тоя с БМВ-то, ланците и ролекса, по всяка вероятност е останал "извън полезрението" (и службите) поради егенето си.

Сега е моментът църквата да се покае. Има си грехове тя, въпреки покойния Максим и въпреки привидното единение...

Те обаче предпочитат да си броят гласовете. И да спорят - тайно или явно трябва да става това!

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес