Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна кампанията по изкупуване на липов цвят във Видин

09 юни 2014, 16:04 часа • 34345 прочитания

Започна кампанията по изкупуване на липов цвят във Видин, съобщи Николай Ненов, управител на изкупвателни пунктове.

Масово берачите предават по 3-4 до 5 кг на ден, добър берач може да събере и 20 кг. Изкупната кампания във Видин ще продължи около 10 дни, след което ще започне беритбата на липов цвят в по-високите части на региона, където цъфтежът започва по-късно, предаде Фокус.

В момента цената на килограм липов цвят е около 1,30 лева, каза Николай Ненов. По думите му цената през последните години варира от 1,30 до 1,80 лева за килограм. По-висока е тя към края на кампанията, защото в началото липовият цвят съдържа повече влага и тежи повече, докато в края е сух и по-лек.

Недобросъвестни берачи събират липов цвят освен от дърветата и от улицата, където той е паднал, съобщи Ненов. Той добави, че така при цвета попадат частици пръст и пясък. Това може да се установи в изкупвателните пунктове, но е трудно, защото трябва да се проверява всеки предаден чувал. Дъждовете тази пролет забавиха беритбата на липовия цвят, каза още Николай Ненов. Той добави, че миналата година кампанията е завършила около 10 юни.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес