Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видин въвежда първа степен "повишено внимание" заради покачване нивото на Дунав

21 март 2018, 14:54 часа • 3675 прочитания

Въвеждаме „повишено внимание“ заради покачване нивото на река Дунав. Това каза на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб във връзка с нивото на река Дунав Албена Георгиева, областен управител на Видин.

Георгиева посочи, че вече е издадена заповед, с която е въведена първа степен „Повишено внимание“ от Областния план за провеждане на високите води на река Дунав. Нивото на река Дунав тази сутрин край Видин е 759 см.

„В заповедта е посочено, че „Напоителни системи“ – Видин осъществяват ежедневно наблюдение на дунавските диги, въвежда се и денонощно дежурство в помпените станции и отводняване от подпочвени води при необходимост. Директорът на РСПБЗН организира три пъти в денонощието следенето и измерването на нивото на река Дунав при рейката на пристанището в град Видин – в 8.00 часа, в 12.00 часа и в 18.00 часа“, каза Албена Георгиева, цитирана от Фокус.

На заседанието на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия тя допълни, че кметовете на общините по поречието на река Дунав – Брегово, Ново село, Видин и Димово трябва да предприемат превантивни мерки за защита на населението от евентуално покачване на нивото на река Дунав.

При покачване на нивото на реката до 840 см. Областно пътно управление – Видин трябва да спре движението по път Дунавци-Арчар заради заливане на участъка от пътя при Рациария – Арчар.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес