Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видин се поклони пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България

02 юни 2021, 22:24 часа • 1193 прочитания

Днес отбелязваме 145 години от гибелта на знаменития български революционер и поет Христо Ботев и почитаме паметта на всички герои, жертвали себе си в името на свободата и независимостта на Родината.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова се поклониха пред паметника на Ботев в града и поднесоха венец. „Втори юни е и трагичен, и велик ден в историята, защото дава национално самочувствие на нашия народ, а българският дух се извисява до небесата. Независимо от това, че Община Видин не можа да отбележи с обичайната церемония тази дата и да има по-голямо присъствие на гражданите, ние я почитаме по един достоен начин, както и снощи отбелязахме 171 години от въстанието през 1850 г. в село Градец. Трябва да се гордеем с нашата памет, с нашите герои като Ботев и Левски, като Раковски и Райна Княгиня, и всички достойни българи. Нека носим в сърцата си техния подвиг!“ – заяви кметът пред медиите.

Венци и цветя бяха поднесени от областния управител на Област Видин Огнян Асенов, от председателя на Общинския съвет Генади Велков, от Видинска света митрополия, от ОД на МВР, от служители в Общинската администрация, представители на държавни и културни институции, сдружения, училища, граждани.

Точно в 12.00 часа всички присъстващи сведоха глава под звука на сирените, в знак на преклонение пред делото на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

Димитър Лазаров
Димитър Лазаров Отговорен редактор
Новините днес