Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видин празнува Димитровден

26 октомври 2018, 12:49 часа • 4095 прочитания

Повече от 20 години на Димитровден видинчани отбелязват своя патронен празник на града.

“На този ден се чувстваме свързани в едно голямо семейство, изпълнени с гордост, че сме жители на този царствен град с хилядолетна история, вперил поглед в широтата на пълноводния Дунав”, каза в приветствието си кмета на града Огнян Ценков и допълни, че хората, родени и живели във Видин, са оставили ярка следа със своята мъдрост, свободолюбие, непреклонен дух и стремеж към нови познания.

В словото си кмета пожела на съгражданите си да имат самочувствието, че живеят в един от прекрасните кътове на България. “Бъдете здрави и домовете ви да са изпълнени с любов и мир! Нека Свети Димитър ни дари със своята закрила и благодат“, каза в заключение Огнян Ценков. Ето какви са празничните прояви във Видин днес : те започнаха с тържествена света литургия, отслужена в храм“ Св. вмчк Д.Солунски“. След освещаване на бойните знамена, церемонията продължи с  литийно шествие от катедралния храм до площ. Бдинци. На централния градски площад  концерт изнесе  духовият оркестър – Видин. В този час започва тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат обявени почетни граждани.

Тържествата за празника на град Видин продължават тази вечер с концерт на група“ Мистик“, който ще се проведе в зала Симфониета, а по-късно на площада ще започне тържествена заря проверка с участието на военно формирование от Враца.

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес