Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сондажните проучвания при крепостта "Баба Вида" са планирани за есента

16 юни 2014, 16:27 часа • 42391 прочитания

През есента са планирани да започнат сондажните проучвания при крепостта „Баба Вида”, за да се провери до колко отговаря на истината твърдението за наличието на тунели около крепостния зид. Това каза Оленка Миланова, археолог от Регионалния исторически музей във Видин, предаде Фокус.

„Според мен това са останки от сгради, приземни етажи от сгради. От всяка крепост излизат тунели. Но аз разполагам с карта от 1690 г., на която се вижда, че няма никакви тунели”, обясни археологът.

Тя посочи, че ще бъдат направени сондажи проучвания, а не археологически разкопки. Правят се изкопи около отворите, намерени от иманярите, и се изяснява случая. Според мен това е приземен етаж на други сгради, предимно търговски. Тези приземни етажи са между крепостта и Венецианския склад и е логично да са сгради, свързани с търговията на империята”, заяви Оленка Миланова.

Изводът се налагал и от разкритата арка. Това, което е разкопано от иманярите, е от османския период на крепостта „Баба Вида”, допълни археологът.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес